Още един ключов герой от БСП, и то с огромно

...
Още един ключов герой от БСП, и то с огромно
Коментари Харесай

Червените в шок: Сергей Станишев сменя лагера

Още един основен воин от Българска социалистическа партия, и то с голямо въздействие в Брюксел, ще скъса с алените и ще пристане на новия план на президента Румен Радев, научи сензационно „ Уикенд ”. Бившият министър председател Сергей Станишев и експрезидент на Партията на европейските социалисти е направил завой в убежденията си и ще е един от флагманите на партия „ Трети март ”, когато публично сдружението се трансформира в политическа групировка, ръководена косвено от президента, настояват наши източници.

Радев към този момент има свое „ лоби ” в Европейския парламент в лицето на евродепутатите Елена Йончева, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които също като Станишев са намерили кей в Екологичен потенциал с помощта на Българска социалистическа партия. Освен тях тримата към този момент и персонално експрезидентът на ПЕС с мандат от цели 11 години – главата на всички европейски социалисти, решил да мине в лагера на Радев и да се отлъчи от Столетницата, ръководена от все по-губещата връзка с действителността Корнелия Нинова.

Станишев и Радев са провели няколко диалога, като медиатор е била някогашната обичана на аления шеф – Елена Йончева, твърди източникът. След Витанов тя бе идната в Брюксел, която изневери на Нинова и „ Позитано ” 20 и се разгласи в поддръжка на президента. Това сега прави и Станишев, който не пропущал пред европейските сътрудници най-безжалостно да подлага на критика ръководителката на партията по какъв начин се изживява като деспот и разрушава лявото в България.

Като многогодишен президент на ПЕС, Станишев авторитетно и остро се изказвал пред европейския върховен ешелон и за метода, по който Нинова отхвърля да стане част от обща лява коалиция и изрично отхвърля съществуването на мощна левичарска групировка като „ Левицата ”, не пропущал и да „ изкаже страдание “, че тя е положила разграничителната линия сред Българска социалистическа партия и президента Радев.

Реклама

Сергей бе над десетилетие предводител на всички леви в Европа и престижът му пред социалистите бил неоспорим, а и доста комфортен за президента и прохождащата му групировка. Едва предходната година някогашният министър председател след 11 години отпред на ПЕС съобщи щафетата на наследника си Стефан Льовен, а за отхвърли си от четвърти мандат отпред на евросоциалистите, упрекна Корнелия Нинова и разрухата, до която е докарала Българска социалистическа партия.

Радев пък разчитал на престижа и въздействието на Станишев, който и до през днешния ден от множеството леви в Брюксел се счита за неофициален началник на ПЕС. Президентът имал упоритостта да трасира пътя на бъдещата си партия към припознаване от европейските сътрудници. Говори се, че точно евроизборите ще са първият тест за електорална поддръжка на „ Трети март “, но с цел да получи високо самопризнание, групировката имала потребност да стане и част от европейското семейство, в тази ситуация – на социалистите.

Според разпоредбите, в случай че една групировка потвърди триумф на евроизбори и излъчи стабилен брой мандати, тя има право да кандидатства за присъединение към някоя от партиите от европейското семейство, а това било добре пристигнало за Румен Радев, който макар уклона си проповядва наляво и надясно „ европейски полезности и евроатлантизъм ”.

Все още не е ясно дали към „ Трети март ” ще се причисли и суперзвездата на политиката Ваня Григорова. Бившата синдикалистка и неуспешен кмет на София е провела няколко срещи с президента, само че умувала дали да зареже работата си в общината и да се причисли към новата групировка.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР