Още догодина трябва да започне дълбоководното сондиране за нефт край

...
Още догодина трябва да започне дълбоководното сондиране за нефт край
Коментари Харесай

Как Турция ще печели от нефта на Сомалия

Още следващата година би трябвало да стартира дълбоководното сондиране за петрол край крайбрежията на Сомалия, разгласи преди дни турският енергиен министър Алпарслан Байрактар. Неотдавна южната ни съседка подписа съглашение за съдействие в петролната и газовата сфера с африканската страна. То демонстрира огромните геополитически упоритости на Анкара, само че и е обвързвано с в действителност съществени и разнородни опасности.

Според американски оценки Сомалия има находища от най-малко 30 милиарда барела петрол и газ, в това число - в изключителната икономическа зона на страната. Те, обаче, не са разработвани след краха на държавното управление в Могадишу при започване на 90-те, а също така се счита, че находищата изискват съществени вложения и много предварителна работа, преди да бъдат въведени в употреба.

В същото време, Турция закупи ноу-хау за морски рандеман, откакто през 2020 година откри газ в Черно море и към този момент се възползва от него за облекчаване на потребностите на вътрешния си пазар.
 Търговията сред Турция и Русия, която се трансформира в задача невъзможна
Търговията сред Турция и Русия, която се трансформира в задача невъзможна

Дългогодишните бизнес сътрудници са все по-затруднени

Хуманитарна помощ и освен това

Турция и Сомалия вървят към доближаване още от 2009 година, когато южната ни съседка се включи в защитата на крайбрежието и Аденския залив в границите на задача под егидата на Организация на обединените нации.

През 2011 година Реджеп Ердоган посети изумената от беднотия, апетит и принуждение страна и насочи към нея над 1 милиарда $ филантропична помощ. Тя се трансформира в основа за сериозна политическа и икономическа атака от страна на Анкара, чието най-голямо посолство в света е точно в Могадишу.
 Турция желае да построи космодрум в Сомалия на стойност $1 милиард за задача до Луната
Турция желае да построи космодрум в Сомалия на стойност $1 милиард за задача до Луната

Десетгодишна галактическа тактика на Анкара планува определяне на " първи контакт " с естествения ни сателит

Турция построи и огромна военна база в сомалийската столица, като една трета от локалната войска е подготвена от военни от южната ни съседка. Турски компании ръководят летището и пристанището в града. Според обява във в. " Сабах " съществени суми са вложени още в образованието, опазването на здравето и инфраструктурата.
 Снимка 662244
Източник:

Така още през 2020 година пристигна поканата двете страни дружно да търсят петрол в морето. " С това съглашение ще правим общи дейности за ресурсите да стигнат до Сомалия и сомалийския народ. Ще подсилим наличието на Турция в Африканския рог с новото съдействие в областта на енергетиката ", сподели преди дни пред публицисти отрасловият министър Байрактар.

Взривоопасен район

Намерението на Турция да печели от сомалийския петрол идва на фона на комплицирани районни процеси, които могат безусловно във всеки миг да доведат до ескалация - а настоящите лица са доста.

През 2017 година към този момент припламнаха искри, когато Турция, Катар и Сомалия се оказаха изправени против Саудитска Арабия, Оперативно-агентурна разработка, Египет и Бахррейн в границите на една от най-тежките политически рецесии в района. Тогава Сомалия упрекна ОАЕ, че поддържа непризнатата република Сомалиленд и дори възнамерява да разположи там авиобаза.
 Икономическият напредък на Катар - нефт и несъгласия
Икономическият напредък на домакина на Световното по футбол - нефт и несъгласия

Хората живеят в разкош, само че и в боязън от ислямските закони

Географията е основна за разбирането на този настоящ и до през днешния ден сюжет. Сомалия е покрай протока " Баб ел Мандеб ", който е част от някои от най-натоварените морски трасета в света.

През 2022 година отцепниците подписаха контракт за изследване на евентуални нефтени залежи с 5 милиарда барела с лондонската компания Genel Energy. Сондирането би трябвало да стартира по-късно през тази година. Могадишу не признава контракта за законен, отбелязва Middle East Eye.

През януари Сомалиленд подписа съглашение с Етиопия, с което дава боен и търговски достъп до пристанищата си против признаването на нейната самостоятелност. В отговор през февруари Сомалия се контракти с Турция, като ѝ даде пълномощия да пази морските ѝ граници от " терористи, пирати и външни закани " в продължение на 10 години.

Има и териториален спор с други страни от Африканския рог, като да вземем за пример Кения. Става дума за 100 000 квадратни километра акватория (т.е. съвсем с размерите на България), в която се допуска, че има находища, напомня DW.
 ОАЕ влага $54 милиарда, с цел да бъде въглеродно неутрална доникъде на века
Петролната страна, която налива $54 милиарда, с цел да бъде въглеродно неутрална доникъде на века

Страната желае да усили трикратно каузи на силата, създадена от възобновими източници

На фона на всичко това, някои дори вътре в Турция има подозрения в целесъобразността на плана. Неназован специалист, представен от Middle East Eye отбелязва, че по-голямата част от профилираните кораби на страната са ангажирани в Черно море, а също така изследването в сомалийските води ще коства към половин милиард $ - а добивът ще излезе няколко пъти по толкоз. Даже и " меката мощ " на Турция си има граници.

" Турция подписа сходно съглашение за подземно и морско изследване с Либия през 2022 година, само че напредък няма ", означи още специалистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР