Орлите са сред най-величествените същества в небесните простори. Нека се

...
Орлите са сред най-величествените същества в небесните простори. Нека се
Коментари Харесай

Видове орли и техните особености

Орлите са измежду най-величествените същества в небесните простори. Нека се срещнем с някои известни типове орли и техните особености:

Скален орел

Зрелите скални орли са бледокафяви със златисти глави и шии. Крилата и долната част на тялото са мрачно сивкаво-кафяви, основите на перата на крилата и опашката са маркирани с размити по-тъмни и по-бледи линии. Скалните орли имат неясно червеникавокафяви петна по гърдите, по предните ръбове на крилата и по централните долни елементи на тялото. Белезникави петна с разнообразни размери се виждат покрай ставите на огромните централни и вътрешни скрити пера на крилата.

Оперението на младите скални орли се характеризира с по-голям пъстър контрастност. Перата на крилата са мрачно сиви, без линии. Белезникави петна се виждат по основните и някои вторични пера по-близо до основите, а горното и долното покриващо оперение на крилата е черно-кафяво. Опашките са най-вече бели с необятна черна линия по върховете.

 Скален орел Снимка: Kevinsphotos/pixabay.com

Юношите последователно трансформират цвета си и стартират да наподобяват повече на възрастни птици, само че получават цялостно оперение на възрастни скални орли чак след петата година. Червеникавите белези по корема и гърба са по-изразени с напредването на възрастта. Скалните орли имат жълти нокти и пера в горната част на краката и черно-жълти клюнове. При младите птици ирисите са кафяви, при зрелите са жълтеникаво-червени.

Скалните орли летят, като вършат 6–8 размаха с крила, последвани от обмисляне с дълготрайност няколко секунди. Извисяващи се скални орли повдигат дългите си крила нагоре в лека V-образна форма.

Ястребен орел

Докато търсят храна, птиците демонстрират неповторимо оперение. Ястребният орел има тъмнокафяв цвят в горната част и бял по корема. Виждат се удължени отвесни тъмни линии със видим модел, което придава на орела присъщ и хубав външен тип. Орелът има дълга опашка, кафява от горната страна и бяла изпод с една необятна черна линия. Краката и очите му са отчетливо жълти, а към клюна също се вижда ярко жълт цвят. Младите орли се отличават от възрастните по не толкоз яркото оперение, бежово коремче и неявяване на черна линия на опашката.

 Блед орел Снимка: Capri23auto/pixabay.com

В изящен полет птицата демонстрира силата си. Ястребният орел се смята за птица с дребни и междинни размери, само че дължината на тялото му е 65-72 см, размахът на крилата при мъжките е към 150-160 см, за женските - 165-180 см, това е в действителност впечатляващо. Теглото варира от 1, 6 до 2, 5 кг. Продължителността на живота на този тип орли е до 30 години.

Блед орел

При този тип орли цветът на оперението може да бъде всевъзможен - от бял до мрачен. Това са хищници, многостранни във връзка с храненето, те ядат съвсем всичко, от мъртви слонове до термити. Те избират да крадат храна от други хищници, когато могат, и да ловуват, когато наоколо няма мърша. Навикът да събират отпадък се отразява отрицателно на популацията на бледите орли, тъй като те постоянно ядат отровени примамки, употребявани от хората в битката с хищници.

Степен орел

Призивът на степния орел звучи като зов на гарван, само че той е по-скоро тиха птица. Дължината на възрастния е към 62 - 81 см, размахът на крилата е 1, 65 - 2, 15 м. Женските са приблизително с тегло 2, 3 - 4, 9 кг., мъжките са малко по-големи - от 2 до 3, 5 кг. Това е огромен орел с кафява горна част на тялото, черни махови пера и опашка. Младите орли на цвят са по-малко контрастни от възрастните.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР