Организират Първи фестивал на лютеницата в село Логодаж, съобщиха от

...
Организират Първи фестивал на лютеницата в село Логодаж, съобщиха от
Коментари Харесай

С аромат на домашна лютеница: Най-вкусният фестивал предстои в Благоевградско

Организират Първи фестивал на лютеницата в село Логодаж, оповестиха от Община Благоевград.

Кулинарният празник ще се организира на 27 август, от 14.00 часа в двора на учебното заведение. Предвидена е и музикална стратегия с присъединяване на групи, изпълняващи достоверен фолклор, която стартира в 17.00 часа.

Съорганизатори на събитието са Народно читалище " Иван Чаушки - 1934 “, кметство Логодаж, в партньорство с Народно читалище " Никола Вапцаров -1866 " -Благоевград.

Гостите на фестивала ще имат опция да проследят подготовката и да вземат участие в приготвянето на обичайна българска разядка . Освен лютеница ще бъдат демонстрирани процесите по подготвяне на самун в подница, логодажка пърженица и други обичайни ястия.

Въпреки и с вкусни храни, които ще могат да бъдат опитани от гостите на фестивала, събитието няма за цел да сложи акцент върху храната, а по-скоро върху културата на хранене и традициите.

Във времето на fast foods и полуфабрикатите, този фестивал обръща погледа на хората към " бавната храна ", същинските артикули, метода, по който те се отглеждат, силата, която се влага в приготвянето на храната.

В края на август, когато от всеки селски двор се носи мирис на печени чушки, Общината и съорганизаторите на събитието ще дават опция на всеки искащ да взе участие в приготвянето на лютеница.

Това ще подсети на по-възрастните за оня чудноват усет на детство и равнодушие, а на децата ще даде едно ново чувство за домашно приготвена храна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР