Организацията за закрила на българските граждани е изпратила до Светия

...
Организацията за закрила на българските граждани е изпратила до Светия
Коментари Харесай

Подкрепа за Йеротей, пепел за Николай

Организацията за протекция на българските жители е изпратила до Светия синод Писмо за поддръжка на Агатополския свещеник Йеротей на идния избор за митрополит на Сливенската епархия.

До споровете там се стигна след остра интервенция на пловдивския митрополит Николай, по чиято самодейност Синодът бе измамен да промени разпоредбите при избор на митрополити, като той се ограничи единствено измежду синодалните старци – 12 на брой. Впоследствие Николай обществено се разкая и като видя пожара, който възпламени, реши да отсрочи блицкрига от съвещанието на Синода, което е планувано за на следващия ден.

Според някогашния шеф на Агенцията по вероизповедания проф. Христо Матанов, дейностите на митрополит Николай са ориентирани към продобиване на патриаршеския трон. Другата мощна фигура е тази на Западно и Средно-европейския митрополит Антоний. Николай търси служебна победа против Антоний, като завоюва на своя страна оптимален брой синодални старци и ограничи светския избор при определянето на митрополити.

Ето и цялостния текст на Писмото в поддръжка на свещеник Йеротей.

Уважаеми членове на Светия синод,

Уважаеми представители на медиите,

В светлината на идните избори за митрополит на Сливенската епархия, желаеме да изразим нашата непоколебима поддръжка за Агатополски свещеник Йеротей. В моменти на смяна и провокации е значимо да стоим твърдо зад божи чиновник, който освен въплъщава, само че и се бори за християнските полезности, които ни сплотяват. Считаме, че неговото водачество е това, от което Сливенската епархия се нуждае, с цел да има бъдеще, построено на правилата на почтеност, бистрота и непоклатима религия.

Агатополски свещеник Йеротей не е просто претендент за митрополит, той е знак, той е потвърдил своето праволинейно посвещаване на църковните идеали, поставяйки във фокуса и битката срещу намесата на мафията и помощниците й в Църквата. Неговата неуморна работа и отдаденост го вършат освен подобаващ, само че и нужен митрополит за Сливенската епархия.

Вярваме и че под негово управление Сливенската епархия ще просперира, учредена на взаимно почитание и откровена религия. Нека изборът за митрополит бъде извършен със правда и морал, отразявайки същинските полезности и устреми на всеки един от претендентите.

Подкрепяме Агатополски свещеник Йеротей и му пожелаваме триумф в идната борба с вярата, че като митрополит на Сливенската епархия тя ще се развива и процъфтява в духа на същинска християнска общественост.

С почитание,

„ Организация за протекция на българските жители “ /ОЗБГ/
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР