Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във вторник

...
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във вторник
Коментари Харесай

Беларус отряза ОССЕ за мониторинг на изборите

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) във вторник критикува отказа на Беларус да разреши да следи нейния парламентарен избор. Според нея, това опонира на интернационалните отговорности на страната, оповестява АП.

Беларуските управляващи оповестиха в понеделник, че няма да поканят наблюдаващи за  парламентарните и локалните избори през февруари.

Беларус е член на ОССЕ и наблюдаващите на групата са единствените международни наблюдаващи на беларуски избори от десетилетия.

ОССЕ съобщи, че този ход нарушава уговорките, които Беларус е поела като член на групата.

Матео Мекачи, шеф на Службата за демократични институции и права на индивида към ОССЕ, сподели, че отводът на Беларус  " ще попречи на жителите и институциите на страната получат безпристрастна, транспарантна и цялостна оценка ".

" Това опонира на уговорките, поети от Беларус, и опонира както на буквата, по този начин и на духа на съдействие, на който се основава ОССЕ ", добави той.

Отказът на Беларус да разреши наблюдаване на ОССЕ е последният ход на президента Александър Лукашенко за по-нататъшно подсилване на неговото съвсем тридесетгодишно ръководство.

Парламентарните избори на 25 февруари ще бъдат първите избори след оспорваните президентски избори през 2020 година, които дадоха на Лукашенко шести мандат и провокираха невиждана вълна от всеобщи митинги в цялата страна.

Правителството на Лукашенко отговори със сурови репресии, като арестува повече от 35 000 души. Много от тях са били бити от полицията и принудени да изоставен страната.

Тазгодишните избори ще се проведат на фона на продължаващи репресии, като към 1500 политически затворници остават зад решетките, в това число водачи на опозиционни партии и прочут правозащитник и притежател на Нобелова премия за мир за 2022 година Алес Бяляцки.

Беларуските управляващи са извършили пререгистрация на политическите партии, настоящи в 9,5-милионната страна, като са дали компетенции единствено на четири проправителствени партии от 15, които са работили в страната при започване на предходната година. Не се чака опозиционните политици да вземат участие в изборите.

Лидерът на беларуската съпротива Светлана Тихановская, която е в заточение в прилежаща Литва, прикани сънародниците си да бойкотират вота, защото е " фарс без интернационален мониторинг ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР