Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във вторник

...
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във вторник
Коментари Харесай

Беларус отряза ОССЕ за мониторинг на изборите

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) във вторник подлага на критика отхвърли на Беларус да разреши да следи нейния парламентарен избор. Според нея, това опонира на интернационалните отговорности на страната, оповестява АП.

Беларуските управляващи оповестиха в понеделник, че няма да поканят наблюдаващи за  парламентарните и локалните избори през февруари.

Беларус е член на ОССЕ и наблюдаващите на групата са единствените интернационалните наблюдаващи на беларуски избори от десетилетия.

ОССЕ съобщи, че този ход нарушава уговорките , които Беларус е поела като член на групата.

Матео Мекачи, шеф на Службата за демократични институции и права на индивида към ОССЕ, сподели, че отводът на Беларус " ще попречи на жителите и институциите на страната получат безпристрастна , транспарантна и цялостна оценка ".
 Лукашенко си подсигурява пожизнен имунитет против наказателно гонене
Лукашенко си подсигурява пожизнен имунитет против наказателно гонене

Нов закон отстрани и евентуални негови съперници за идващите президентски избори

" Това опонира на уговорките, поети от Беларус, и опонира както на буквата, по този начин и на духа на съдействие, на който се основава ОССЕ ", добави той.

Отказът на Беларус да разреши наблюдаване на ОССЕ е последният ход на президента Александър Лукашенко за по-нататъшно подсилване на неговото съвсем тридесетгодишно ръководство.

Парламентарните избори на 25 февруари ще бъдат първите избори след оспорваните президентски избори през 2020 година, които дадоха на Лукашенко шести мандат и провокираха невиждана вълна от всеобщи митинги в цялата страна.

Правителството на Лукашенко отговори със сурови репресии, като арестува повече от 35 000 души. Много от тях са били бити от полицията и принудени да изоставен страната.

Тазгодишните избори ще се проведат на фона на продължаващи репресии, като към 1500 политически пандизчии остават зад решетките, в това число водачи на опозиционни партии и прочут правозащитник и притежател на Нобелова премия за мир за 2022 година Алес Бяляцки.

Беларуските управляващи са направили пререгистрация на политическите партии, настоящи в 9,5-милионната страна , като са дали компетенции единствено на четири проправителствени партии от 15, които са работили в страната при започване на предходната година. Не се чака опозиционните политици да вземат участие в изборите.
 Тихановска настоя Беларус да е приоритет на срещата на НАТО
Тихановска настоя Беларус да е приоритет на срещата на НАТО

Не може да има сигурност за Украйна без независимост за Беларус, съгласно опозиционния водач

Лидерът на беларуската съпротива Светлана Тихановская, която е в заточение в прилежаща Литва, прикани сънародниците си да бойкотират вота, защото е " фарс без интернационален мониторинг ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР