Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) публикува

...
Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) публикува
Коментари Харесай

ФАО със стряскащи данни: Милиарди хора нямат пари за здравословна храна

Организацията по издръжка и земеделие на Обединените народи (ФАО) разгласява резултатите от обширен разбор за това какъв брой хора могат да си разрешат здравословна диета с многообразие от храни, богати на хранителни субстанции. Резултатът е стряскащ: милиарди хора по света не могат да си разрешат здравословна диета.

ФАО разгласява и индикатори за здравословно хранене, които демонстрират цените на групи храни и броя на хората, които не могат да си ги разрешат, написа в информация по тематиката Българска телеграфна агенция. Данните служат като увещание, че даже светът да е постигнал прогрес към обезпечаването на задоволително калории за изхранване на популацията, остава дълъг път към устойчивото хранене на всички хора.

Показателите са създадени с сериозни данни от откриватели от университета Тъфтс и Световната банка. Според тях Латинска Америка и Карибите имат най-високи разноски за здравословна диета спрямо други райони, при 3,89 $ на човек дневно през 2020 година, следвани от Азия (3,72 долара), Африка (3,46 долара), Северна Америка и Европа (3,19 долара).

Почти 3,1 милиарда души не са могли да си разрешат здравословна диета през 2020 година - нарастване от 112 милиона души повече спрямо 2019 година Това се дължи основно на Азия, където 78 милиона повече не са могли да си разрешат такава диета, следвана от Африка (25 милиона повече души), и в по-малка степен от Латинска Америка, Карибите, Северна Америка и Европа (съответно с 8 и 1 милион души повече).

В 12 страни, всички от които в Африка, повече от 90% от популацията не може постоянно да си разреши здравословна диета. Същото важи и за повече от половината население в още 53 страни по света.


Pixabay

Достъпност за всички

FAOSTAT е най-голямата в света платформа за данни за храните и селското стопанство с към 20 000 знака, обхващащи повече от 245 страни и територии.

Изчисляването, мониторингът и докладването на индикаторите на световно, районно и национално равнище по отношение на разноските и достъпността на здравословното хранене към този момент е институционализирано и ще се. Това обезпечава мощен нов индикатор за следене на световния прогрес към превръщането на здравословните диети в налични за всички.

Тези знаци разчитат на интегриран набор от данни, изчислени въз основата на променливи, в това число цените на дребно на наличните на локално равнище храни и хранителни насоки, основани на храните, моделите на систематизиране на приходите на семействата в страната и формулите, нужни за определяне на паритетите на покупателната дарба.

" Слагането на завършек на глада, продоволствената неустановеност и недохранването във всичките им форми (включително недохранване, недостиг на микроелементи, наднормено тегло и затлъстяване) е освен това от обезпечаване на задоволително храна за оцеляване: това, което хората ядат, също би трябвало да бъде питателно ", сподели Дейвид Лаборд, шеф от отдела по стопанска система на хранително-вкусовата индустрия на ФАО.

Според него въпреки всичко основна спънка е високата цена на питателните храни и ниската досегаемост на здравословните диети за голям брой хора по света.

" Проследяването на разноските и достъпността на здравословните диети е стъпка към признание на нуждата да се храни, а не просто да се изхранва света ", уточни шефът на ФАО по храните и храненето Линет Нойфелд.

По думите ѝ тази нова методология също по този начин ни дава насочна точка за генериране на локално подобаващи доказателства за ориентиране на политики и стратегии, с цел да " създадем здравословните диети налични за всички хора когато и да е ".

Инициативата на ФАО е част от по-голям набор от действия, които ще допринесат за постигането на една от четирите цели на организацията в границите на нейната стратегическа рамка за интервала 2022-31 година - по-добро хранене.

" Измерването и систематичното наблюдаване на разноските и достъпността на здравословните диети, както и постигането на прогрес към обезпечаване на досегаемост на здравословните диети е от първостепенно значение и е незабавно належащо ", разяснява Хосе Розеро Монкайо, шеф на отдела за статистика на ФАО.


Pixabay

Как работи

ФАО пресмята осем индикатора за разноските и достъпността.

Здравословната диета обезпечава освен нужните калории, само че и верните типове богати на хранителни субстанции храни от разнообразни групи, както се предлага от диетичните насоки. =

Референтната диета се пресмята въз основа на " внушителен " възрастен, който употребява 2330 килокалории дневно – метод, който нормално се употребява за диетични насоки, основани на храни.

Най-евтините локални храни, с целесъобразни размери на порции от шест групи (основни храни, зеленчуци, плодове, храни от скотски генезис, бобови растения, ядки и семена, масла и мазнини) съставляват референтната здравословна диета.

Потребителските цени на тези храни са получени от Програмата за интернационално съпоставяне (ICP) на Световната банка и се актуализират благодарение на национални показатели на потребителските цени на храните.

За интернационалните съпоставения цените се обръщат в интернационалните долари, като се употребяват обменните курсове на паритета на покупките и разпределението на националния приход. Прагът на досегаемост се дефинира като 52% от междинните разноски на семейството.

Бъдещи вероятности

Наличието на тези индикатори на световно, районно и национално равнище в този момент основава основа за нараснала отчетност, като се употребяват навременни данни за цените на дребно на питателни хранителни артикули във всички страни по света. Бъдещата работа ще форсира актуализациите на ценовите данни.

Тази самодейност е част от по-широкия ангажимент, който ФАО има за събиране на доказателства, с цел да поучава страните по отношение на техните храни и хранителни политики.

Организацията предизвиква своите членове и заинтригувани страни да разширят изчисляването и отчитането на тези индикатори на поднационално равнище, като по този метод способстват за преследването на по-специализирани политики и стратегии, които да имат по-голямо влияние на място. ФАО и държавното управление на Пакистан към този момент работят върху подобен метод.

Следващият отчет за положението на продоволствената сигурност и изхранването в света ще бъде пуснат през юли 2023 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР