Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) на 5

...
Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) на 5
Коментари Харесай

ФАО очаква рекорден добив от пшеница в света през 2022-а

Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации (ФАО) на 5 март оповести първата си подробна прогноза за произвеждане на зърнени храни в света през 2022 година (Early prospects point to higher cereal production in 2022). ФАО чака нарастване на световната годишна продукция от пшеница с 14,6 млн. т - до рекордните 790 млн. тона, осведоми sinor.bg.

Предполага се, че главната част на този приръст ще бъде за сметка на внезапното нарастване на производството на пшеница в Канада и Съединени американски щати - до 31,2 млн.т и 52,8 млн.т - спрямо 21,7 млн.т и 44,8 млн.т през предходната година.

За Европа прогнозните параметри са нееднозначни. В Руската федерация се обрисуват по-благоприятни агрометеорологични условия спрямо миналогодишните и добива от пшеница се чака да нарасне до 82 млн. т (75,9 млн. т - 2021 г.).

Предполага се, че съкращаването на посевните площи с пшеница в Украйна може да докара до спад в производството и износа от тази страна. Новата украинска годишна продукция сега се прави оценка от ФАО на към 28 млн. т по отношение на 32,0 млн.т през 2021 година

Производство на пшеница в света в милиони тонове
 Снимка 566149
В Азия се обрисува умерено нарастване на добива от пшеница - в Индия и Пакистан вследствие на опазване на огромните площи, държавната поддръжка и високите цени. В Китай през 2022 година не се чакат основни промени.

В Евросъюза, съгласно ФАО, се обрисува понижаване на производството на пшеница с 5,4 млн. т от 138,6 млн.т до 133 млн. тона. В случая ФАО изхожда от хипотетичното леко понижение на добивите спрямо високите индикатори на предходната година.

Благоприятните превалявания в Казахстан евентуално донесат нарастване на реколтата до 13,5 млн.т, спрямо 11,8 млн. т през 2021 година Перспективата за Турция е удобна - 19 млн.т, спрямо 17,7 млн. т предходната година.

В същото време недостига от влага в обширните територии на Мароко, западната част на Алжир и в центъра на Тунис ще понижи възможностите за добра годишна продукция в Северна Африка.

Трябва да се означи, че в тази предварителна прогноза на ФАО не се регистрират следствията от военния спор в Украйна. Според множеството специалисти към този момент е ясно, че пролетната сеитба в тази черноморска страна ще бъде съществено наранена от военния фактор, а проблемите с кредитиране евентуално ще влошат и ситуацията на съветските фермери.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР