Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (UNESCO)

...
Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (UNESCO)
Коментари Харесай

UNESCO отбелязва днес Международния ден на биосферните резервати

Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (UNESCO) отбелязва през днешния ден Международния ден на биосферните резервати.

С всяка минала година неотложността на оправянето с екологичните проблеми става все по-ясна: имаме единствено една планета и тя е в заплаха. Връзката ни с природата и с другите живи същества се нуждае от коренно преосмисляне, с цел да се оправим с тези проблеми - би трябвало да проектираме и създадем един в действителност споделен свят.

Биосферните резервати демонстрираха, че е допустимо да се живее в този свят, като в същото време се откри устойчива и хармонична връзка с природата.

Международният ден на биосферните резервати е покана да се вдъхновите от решенията, които към този момент са приложени в тези пространства, с цел да изградите в действителност стабилно развиване на всички места, с цялостно почитание към природата и живия свят. 

В са включени 738 предпазени територии в 134 страни, в това число 22 трансгранични обекта. България взе участие в тази самодейност на Организация на обединените нации с четири парка – „ Червената стена ”, „ Централен Балкан ”, „ Сребърна ” и „ Узунбуджак ”.

Първият, който получава подобен статут у нас през 1962 година, е „ Червената стена ” на територията на община Асеноград над Бачковския манастир. Той е включен в Световната мрежа на UNESCO през 1977 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР