Оранжев код за силен вятър е обявен за 12 области

...
Оранжев код за силен вятър е обявен за 12 области
Коментари Харесай

Динамично време - силен вятър, без валежи, топла Коледа

Оранжев код за мощен вятър е разгласен за 12 области на страната за 23 декември (събота), излиза наяве от уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

 

Кодът е в действие за областите Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен.  Предупрежденията са за мощен вятър с пориви от 20 до 25 м/сек., в обособени региони и повече. 

 

За останалите области на страната е в действие жълт код, в които скоростта напразно ще доближи 14-19 м/сек. или 24 м/сек.

 

През идващите дни времето ще бъде много динамично. 

Утре, с превръщане и увеличаване напразно от северозапад, ще нахлуе относително леден въздух. Облачността ще е по-често забележителна, без превалявания.

 

В петък вятърът краткотрайно ще е от запад-югозапад. На места, основно в Западна България, ще превали дъжд, към вечерта в Предбалкана и високите котловинни полета - дъжд и сняг.

Минималните температури ще останат без основна смяна - близки до 0°, а дневните ще се намалят с 3-5 градуса. В събота ще остане прохладно, а вятърът още веднъж ще бъде северозападен, сдържан и мощен. На места ще има валежи, от дъжд или дъжд и сняг.

В неделя малко вятърът ще отслабне, само че към момента ще бъде сдържан, в обособени региони до силен; ще стане от запад-северозапад. Вероятността за превалявания е доста дребна.

Ще стартира стопляне, което ще продължи и през идващите дни. В началото на идната седмица облачността ще се раздра и ще намалее. Ще остане прохладно, само че топло за интервала, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.

 

Около Коледа температурите ще са до 17-20 градуса.

Топло ще е и в празничните дни към Нова година.

На 24 и 25 декември ще се усили вятърът по планините от запад-югозапад и с него температурите сензитивно ще се покачат. В обитаемоте места на север от планините (Велико Търново, Русе) скокът на температурите ще е най-чувствителен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР