Наводненията в Словения убиха най-малко шестима в „най-лошото природно бедствие, удряло някога“ страната, казва премиерът

...
Опустошителните наводнения и други неблагоприятни метеорологични условия в Словения убиха
Коментари Харесай

Опустошителните наводнения и други неблагоприятни метеорологични условия в Словения убиха най-малко шестима души и причиниха материални щети на стойност 500 милиона долара, каза правителствен говорител пред CNN в понеделник.

Премиерът на Словения Робърт Голоб заяви в събота, че наводненията, започнали в петък, са се превърнали в „най-лошото природно бедствие, засягало някога“ страната.

Наводненията доведоха до покачване на реките и проникване в полета и градове, което доведе до унищожаване на пътища и инфраструктура, добави говорител на словенската агенция за околната среда.

„Има невероятни щети в цялата страна“, каза говорителят на агенцията по околната среда в понеделник, след като потвърди, че едномесечният дъжд е паднал за по-малко от ден.

Голоб посети някои от засегнатите райони в неделя и повтори как страната вече е поискала помощ по Механизма за гражданска защита на ЕС, както и от съседни страни, за да подкрепи Словения по време на наводненията.

„Още по-важно е, че сме тук днес, за да започнем ефективна реставрация. Интервенцията е добре регламентирана. Знае се кой е отговорен, как се извършва интервенцията и кой осигурява ресурси“, каза Голоб по време на посещението си в Шкофя Лока, където ситуацията беше описана като „много тревожна“.

Изглед на щетите след наводненията в Черна на Корошкем, Словения, 7 август. Изглед на щетите след наводненията в Црна на Корошкем, Словения, 7 август. Борут Живулович/Ройтерс Наводнена зона се вижда в Равне на Корошкем, на около 60 км (38 мили) североизточно от Любляна, Словения. Наводнена зона се вижда в Равне на Корошкем, на около 60 км (38 мили) североизточно от Любляна, Словения. Грегор Равняк/AP

Голоб също посети Медводе в неделя, където подчерта, че „правителството ще положи всички усилия, за да гарантира, че парите ще достигнат до най-уязвимите“, според изявлението на правителството.

„Хората няма да бъдат оставени сами“, каза Голоб, като повтори, че правителството е отпуснало малко над 10 милиона долара хуманитарна помощ на словенския Червен кръст и Каритас Словения, за да помогне на жителите на засегнатите райони.

Апелът на словенското правителство за международна помощ чрез механизмите на ЕС и НАТО включва искане на тежки машини за отстраняване на отломки, инженерни екипи, временна пътна транспортируемост и временни мостове с размер до 40 метра (31 фута).

Унищожена кола в двора на къща, която беше наводнена от река Савиня в Назарие, Словения. Унищожена кола в двора на къща, наводнена от река Савиня в Назарие, Словения. Матей Повсе/Гети изображения

Поискани са също военни хеликоптери за транспортна помощ и 200 войници „за изпълнение на задачи по защита, спасяване и помощ“, според изявление, публикувано от словенското правителство в неделя.

Хърватия е предоставила помощ с разполагането на „военен хеликоптер, за да помогне за затварянето и обезопасяването на счупена дига на река Мура и да помогне за укрепването на нейните насипи“, се добавя в изявлението.

„Все още се очаква да пристигне помощ от други страни. Помощта се координира чрез Администрацията на Република Словения за гражданска защита и помощ при бедствия, която е в постоянен контакт с двата центъра за координация на помощта в Брюксел“, се казва в изявлението.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР