Опознайте историята и вкуса на баската торта с ванилов крем

...
Опознайте историята и вкуса на баската торта с ванилов крем
Коментари Харесай

Баска торта с крем ванилия

Опознайте историята и усета на баската торта с ванилов крем - ще останете очаровани и от двете

Необходими Продукти

● брашно - 215 г, бяло
● бакпулвер - 3 г
● бадемово брашно - 95 г
● захар - 120 г, кристал
● масло - 175 г, стайна температура
● жълтък - 1 бр.
● яйце - 1 бр. цяло
● ванилова паста - 1 ч.л.

КРЕМ


● прясно мляко - 500 мл
● жълтъци - 6 бр.
● захар - 90 г
● брашно - 20 г, бяло
● царевично нишесте - 20 година
● ванилова паста - 1 ч.л.
● белтък - за намазване на масленото тесто

Начин на подготвяне

Фурна - 175 -180 градуса.

Тортена форма с цяло неподвижно дъно с диаметър към 22 см, намаслена доста добре и покрита с хартия за печене.

За тази Баска торта с крем ванилия (Gateau Basque con Crema de Vainilla) се работи както с миксер, по този начин и на ръка.

Крем

В купа се слагат жълтъците, захарта и се разрушават с телена бъркалка. Добавя се брашното, царевичното нишесте и към 100 г прясно мляко, разрушава се още веднъж. Останалото мляко се сгорещява и се прибавя към жълтъчната примес на тънка струйка при разтрошаване.

Връща се още веднъж в тенджерата и се сварява гъст крем. Изсипва се в студена купа, прибавя се ваниловата паста, разбърква се, покрива се с фолио и се охлажда изцяло. След това се слага в огромен пош. Това се прави за улеснение, елементарно през срязан най-после пош, без накрайник, се слага кремът върху тестото.

Маслено тесто

В купата на миксера се изсипват брашното, бакпулверът, бадемовото брашно, разбърква се и се прибавя на кубчета маслото и ваниловата паста. Завърта се на ниска скорост, до момента в който се обединят продуктите и се получат едри трохи.

Добавя се яйцето, жълтъкът и се разрушава на междинна скорост, с цел да се образува топка меко тесто. Изважда се от купата на миксера, дооформя се върху малко брашно с ръце и се дели на две елементи, като едната част е 1/3 от цялото тесто. Двете теста се завиват във фолио и се оставят за 30 минути в ледник.

Охладеното тесто, по-голямото, се разточва сред две хартии с диаметър на дъното на формата, като е малко по-голямо с към пръст и половина. За облекчение си изрязах тестото с размер тъкмо с размера на формата, отстраних изрезките.

Те ще се разточат още веднъж сред две хартии, само че в правоъгълник и ще се изрежат ленти към 2 см широчина. Тези ленти се слагат към тестото във формата, това ще е бордът на сладкиша. Леко и деликатно се захващат с пръсти с основата. Изсипва се охладеният крем благодарение на огромен пош.

Оставя се в ледник, до момента в който се разточи и другото тесто, също по величина на формата. Полага се благодарение на хартията върху крема. Захващат се двете теста с два пръста и се оформя ръб.

От изрезките на тестото се изрязват с по-голям кръговиден накрайник за пулверизатор дребни кръгчета, 4 бр. В основата си се прищипват и се издължава тестото, а от другата страна се оформя като необятно листо, мощно завито в едната си страна, наподобява на огромна запетайка. Четирите форми се слагат в средата на тортата, като доста леко се защипват издължените им опашки.

Фактически Баската торта с това е забавна и известна, че постоянно от горната страна има някаква фигура и най-много е фигура на стилизиран кръст на живота.

Отделно от тази фигура се подреждат в профил белени бадеми, които в случай че не съществува фигурата на стилизирания кръст, могат да са във формата на цвете, също по този начин се вършат пресечени линии благодарение на вилица.

С четка се намазва бадемовата торта с един пенест белтък. Оставя се още веднъж в ледник, до момента в който загрее фурната.

Пече се на 175-180 градуса за към 35-40 мин.

Изважда се, охлажда се за към 15 минути във формата и се изважда върху решетка.

Инфо:@ ettorecioccia Bavette Gastronomia

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР