Опозиционният кандидат в Сенегал Басиру Диомайе Файе трябва да бъде

...
Опозиционният кандидат в Сенегал Басиру Диомайе Файе трябва да бъде
Коментари Харесай

Опозиционният кандидат спечели президентските избори в Сенегал

Опозиционният претендент в Сенегал Басиру Диомайе Файе би трябвало да бъде разгласен за идващ президент на страната, откакто противникът му от ръководещата коалиция, Амаду Ба, призна провалянето си, предава Ройтерс.

Резултатите, получени след затварянето на изборните секции в неделя вечерта на първия тур на отсрочените президентски избори, бързо демонстрираха, че 44-годишният Файе може да е спечелил цялостно болшинство. Тенденциите, оповестени в локалните медии, провокираха улични тържества от неговите,  поддръжници в столицата Дакар.

Кандидатът на ръководещата коалиция Амаду Ба, на 62 години, в началото назова тези тържества преждевременни и сподели, че ще бъде нужен балотаж, с цел да се дефинира спечелилият, само че по-късно той се обади на Файе в понеделник, с цел да го поздрави, сподели държавен представител пред публицисти.

Мирният преход на властта в Сенегал ще означи подтик на демокрацията в Западна Африка, където бяха осъществени осем военни преврата от 2020 година насам.

Файе беше освободен от пандиза малко преди първия тур на изборите. Той излежаваше присъда за подстрекаване към митинги.

Някои от хунтите, които заеха властта, прекъснаха връзките си с обичайните медиатори в района като Франция и Съединените щати и вместо това се обърнаха към Русия за помощ в битката си против джихадистки протести, разпространяващи се в прилежащите на Сенегал страни.

Очаква се формалните резултати да бъдат оповестени от апелативния съд в Дакар в петък. Избирателната комисия към момента не е съобщила за преброените досега резултати от 15 633 изборни секции.

Мнозина се надяват, че вотът ще донесе непоклатимост и стопански подтик на Сенегал след три години на невиждана политическа турбуленция в една от единствените постоянни демокрации в Западна Африка, която би трябвало да стартира да създава нефт и газ тази година.
 Напрежението в Сенегал поради отсрочване на изборите пораства
Напрежението в Сенегал поради отсрочване на изборите пораства

Най-малко 266 души са задържани в цялата страна, в това число публицисти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР