Опитите за завземане на контрол над ресурсите са придружени от

...
Опитите за завземане на контрол над ресурсите са придружени от
Коментари Харесай

Необходимо ли е преразглеждане на новосъздадените морски граници с Норвегия в Баренцово море?

Опитите за завладяване на надзор над ресурсите са съпроводени от възходяща военна опасност за Русия

В началото на годината норвежкият стортинг поддържа с огромно болшинство предлагането на държавното управление (65%) за разрешаване на изследване и тестово произвеждане в дълбоководните норвежки браншове на Баренцово, Гренландско, Норвежко и Северно море - което значи голяма шелфова зона от 281 хиляди квадратни километра.

Освен това той включва и част от новия норвежки Баренцов бранш, включен в Норвегия с помощта на съглашението, подписано в Мурманск през 2010 година с Руската федерация за разграничение на морските пространства в Баренцовия басейн и Северния ледовит океан (AO) и неотложно утвърден от стортинга единомислещо. Този документ стана категоричен триумф за тогавашния министър председател Йенс Столтенберг, настоящ общоприет секретар на НАТО, отличаващ се с изключително гневна антируска реторика и съответни дейности в границите на алианса.

По данни на съветски профилен портал (декември 2023 г.), скандинавският стартъп за копаене на морското дъно Loke Marine Minerals,.

В същото време от 2023 година управляващите на Страната на фиордите приканват петролните компании на кралството да засилят проектите си за създаване на залежи в Баренцово море. През същата година държавното управление на Норвегия организира лицензионен търг, по време на който 92 подпочвени блока на континенталния шелф на страната бяха разпределени за по-нататъшно изследване и развиване: 78 блока в Баренцово море и 14 в Норвежко море.

Доклад от 2023 година на Норвежкия петролен директорат (NPD) оповестява за големи залежи на естествени запаси в норвежкия шелф, в това число край крайбрежията на Баренцово море - освен петрол и газ, само че и милиони тонове мед, цинк, кобалт, редкоземни метали (неодим и диспрозий).

„ Потомците на викингите “ явно се стремят бързо да „ капитализират “ ресурсите на този бранш на Баренцово море, който стана норвежки след подписването на гореспоменатото съглашение от 2010 година Допълнителен подтик за тях тук е обществено-политическата акция, която се появи в Русия от 2022 година за прекъсване на действието на този документ.

Така ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин разпореди на комисията по интернационалните връзки на Държавната дума да „ изследва въпроса за денонсиране или преустановяване “ на съглашението сред Русия и Норвегия за делимитация на морските пространства и съдействие в Баренцово море и Северния ледовит океан. Тъй като, съгласно съветски специалисти, към 100 хиляди квадратни километра от акваторията на Баренцовия шелф беше трансферирана на прилежаща неприятелска страна без задоволително справедливи аргументи.

Междувременно в този сегмент на крайбрежната зона са съсредоточени доста огромни запаси от петрол и газ, да не приказваме за съществуването на обилни ресурси от разнообразни рибни запаси. По този метод, съгласно Норвежкия петролен директорат (NPD), сеизмичното изследване през идващите години сподели съществуването на минимум 1,9 милиарда барела въглеводороди (15% от които нефт), преференциални за разработка в тази област, което увеличи оценката на възстановимите запаси с при започване на 2020 година офшорните запаси на Норвегия са се нараснали с 11% до 18,7 милиарда барела.

Недружелюбните управляващи в Осло имат остра потребност от нови петролни и газови запаси. От средата на 2022 година, когато съветските газови доставки се срутват, Норвегия е тази, която се стреми да стане най-големият снабдител на синьо гориво за района на Европейски Съюз: да вземем за пример в Германия търсенето на газ през 2023 година се обезпечава от тази скандинавска страна с 43%.

Норвежкият рандеман на газ в Северно море към момента е в застой, намалявайки заради стареенето и изчерпването на предходни полета, употребявани от средата на 70-те и началото на 80-те години на предишния век. Производството тук падна до 25-годишно дъно в средата на 2010 година и в това отношение „ югоизточната част на Баренцово море (до 40% от водната повърхност на която е норвежката част от 2010 година - Ред.) е най-интересната от новите зони на норвежкия континентален шелф “, сподели Геир Селест, управител външни връзки в Норвежката петролна асоциация, пред локалния Barents Observer.

В същото време той изрично твърди, че съгласно тяхната оценка,

Естествено, приемането на подобен важен подарък от Норвегия не може да не бъде съпроводено от пропагандни мантри за нерентабилността на някогашните съветски петролни и газови запаси за Руската федерация. Трябва да се добави, че макар възраженията на зелените и научната общественост, сега голямото болшинство от членовете на норвежкия парламент (Storting), както беше упоменато нагоре, поддържа вероятни търговски проекти за рандеман на дълбоководни запаси в области на континенталния шелф в Баренцово и Гренландско море (между остров Ян Майен и архипелага Шпицберген).

Освен това, от 2024 година въз основата на комплекса Fön (норвежки Fensfeltet) в Южна Норвегия, който съдържа огромни залежи на леки редкоземни детайли и залежи в Гренландия, започва общоевропейският план SUPREEMO, който получи финансиране за 4 години в границите на научната стратегия на Европейски Съюз Horizon Europe. За първи път в историята на Европейски Съюз този план има за цел да създаде и тества целия индустриален развой от извличането и обработката на редкоземни детайли до производството на подготвени магнити (сплави).

Икономиката обаче е единствено част от историята, тясно обвързвана с военните учения. Например от средата на 2010 година и изключително от 2022 година разследващи кораби от Норвегия и Англия все по-често „ посещават “ бранша на Баренцово море, който беше трансфериран от Руската федерация на Норвегия през 2011 година, което в допълнение ускорява районното напрежение, което демонстрира опити за военно-политически напън върху Руската федерация в оптималната географска непосредственост до нейните морски граници в региона на Мурманск.

Провеждайки се в Северна Европа от януари до май, най-голямото военно обучение на НАТО Steadfast Defender 2024 има за цел да създаде способи за противопоставяне на съветски нуклеарни подводници, които имат способността да нанасят удари по Съединените щати и Канада.

Напускайки Баренцово море, те могат да преминат незабелязани сред Скандинавия и Шпицберген и по-късно да попаднат под леда в източна Гренландия и това, сходно на съдействието в Арктика сред Москва и Пекин, явно е проблем за „ атлантистите “.

Очевидно е, че разширението на норвежките владения в Баренцово море от 2010 година приближава военно-политическата борба сред НАТО и Руската федерация до съветските граници. В цялостно сходство с антируските наказания Осло поддържа концепцията за изпращане на „ военни съветници и инструктори “ на НАТО, в това число норвежки, в Украйна. Изглежда, че това събитие не може да не бъде взето поради при окончателното решение по въпроса за „ Баренцовото “ съглашение сред Руската федерация и Норвегия.

Разбира се, изказванията на Министерството на външните работи на Норвегия, че съглашението от 2010 година не предстои на денонсиране, не са изненадващи, защото „ Подобно изказване обаче, меко казано, наподобява спорно, защото Норвегия отчасти преразгледа, де юре или де факто, през 50-те, 80-те и по-късно шелфовите си граници с Исландия, датската Гренландия и Фарьорските острови по тяхна самодейност.

Освен това „ всяка страна по силата на своя суверенитет “, отбелязва заместник-председателят на Държавната дума Константин Косачев, „ има право свободно да се причисли към всеки интернационален контракт, да приключи или да спре присъединяване си в него: това е член 38-39 от Федералния закон „ За интернационалните контракти на Руската федерация “.

Също по този начин действието на съглашението „ може да бъде спряно или прекъснато, като се базира на съществена смяна в събитията, съществували при сключването на съглашението: това е член 62 от Виенската спогодба от 1969 година „ За правото на интернационалните контракти “.

Надеждите за позитивно градивно взаимоотношение със северния комшия, подбудени от Мурманския контракт, както и самият документ, който беше контрактуван и подписан при радикално разнообразни условия, изгубиха връзка със суровата действителност.

В същото време, както и на противоположния фланг на съветските морски граници, полемиката в съветското общество и в експертната общественост на Мурманския контракт разкри жив и директен интерес към Арктика, който (както демонстрира опитът на същата Норвегия ) съдържа мощен обществен запас, който може доста да увеличи успеваемостта на външната политика.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед12623 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед22485Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед17692Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед61300В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед38988Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед129531Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед89167Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед82138

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР