Опитайте тези козунаци и няма да искате да хапнете други

...
Опитайте тези козунаци и няма да искате да хапнете други
Коментари Харесай

Козунаци със свинска мас

Опитайте тези козунаци и няма да желаете да хапнете други - необикновено меки и пухкави, по остаряла българска рецепта

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг
● прясно мляко - 1/2 л (хладко)
● мехлем - 200 г свинска (разтопена)
● яйца - 6 бр.
● захар - 200 г
● ванилия - 1 бр.
● квас - 1 п. суха
● сол - 1 щ.
● лимонова кора - 1 бр.
● плодове - сушени, по избор

Начин на подготвяне

Към пресятото брашно прибавям авансово разрушените яйца, захар, ванилия и кората от лимона, а по-късно и останалите артикули без маста.

Меси се в една посока, до момента в който се споят съставките. Ръката, с която се меси, се топи в маста, до момента в който я употребите цялата. Така козунакът става на конци. Ако тестото се лепи или е доста меко, прибавете още брашно.

Съдът, в който ще пренощува тестото, би трябвало да е задоволително висок за втасването (аз употребявам леген). Набрашнете го, поставете тестото и го набрашнете и него.

Покрийте съда с забрадка и го изнесете на терасата за през нощта. Сутринта, върху набрашнен плот, извадете тестото и го премесете за малко. Аз го деля на пет топки, а всяка от тях - на три.

Тук е моментът да добавите по собствен усет сушени плодове, локум, стафиди, орехи и каквото си желаете още. Внимателно разтеглете всяка от трите топки на фитил, след което ги сплетете като плитка. Така процедирайте с всички.

Поставяйте ги съда, в който ще ги печете, намазан единствено с олио, покрийте с забрадка и ги оставете да втасат. В купичка разбъркайте двата жълтъка с 3 с.л. олио.

С тази примес намажете към този момент втасалите козунаци, поръсете ги щедро със захар и печете в авансово загрята на 200-220 градуса фурна до приемането на онази приятна кафява коричка.

Проверете ги с съчка, да не останат сурови от вътрешната страна, при потребност изключете горния реотан и печете до подготвеност единствено изпод.

Докато печете козунаците, ги наблюдавайте постоянно, тъй като стават бързо, да не прегорят от горната страна.

Опитайте и няма да съжалявате! Бързо, елементарно и доста вкусно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР