Опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали

...
Опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали
Коментари Харесай

Микробиолог: Следващото лято пандемията ще се самоограничи

Опитът на човечеството демонстрира до момента, че коронавирусните пандемии са продължавали оптимално две години. Тази ни порази дори за малко повече, само че множеството учени предвиждат, че през идващото лято към този момент стартира естествено самоограничаване на този вирус в международен мащаб, предвижда пред БНР проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология на Българска академия на науките.

Няма да живеем вечно с имунизациите, счита още тя. И предвижда, че и ще се трансформира в елементарен сезонен вирус.

В Европа всяка зима циркулират към 50 ковид, разнообразни. Може би и причинителят на C-19 ще се причисли към тях и към този момент по този начин добре ще го познаваме, че няма да може да ни основава огромни проблеми,обясни микробиологът.

Тя разяснява и появилата се информация, че се слагат ваксини с изминал период на валидност. По думите й в страната има задоволително ваксини, с цел да се употребяват такива с изминал период. Според проф. Петрова няма за какво да се прави компромис. Тя сподели също, че в случай че въпреки всичко се сложи ваксина с изминал период, може да се приказва не за неприятни странични резултати, а за липса на резултат изобщо.

Ако се поставят ваксини против и против грип, би трябвало да има период от 2 седмици сред тях.

Проф. Петрова опроверга медийни изказвания, че стартират опити върху хора с българска ваксина. На този стадий приказваме за теоретичен артикул, акцентира тя. По думите й се е основала „ заблуда, че имаме флакон, който към този момент да се предлага на пазара “ и дефинира това като „ неразбирателство, основано от медиите “.

Според проф. Петрова е било основано „ свръхочакване в обществото, че ще можем без финансиране да извадим на пазара ваксина “. Проф. Пенка Петрова дефинира българската ваксина като „ новаторска, забавна концепция “.

Според проф. Петрова стоят три въпроса – до каква степен имунизацията е ефикасна, до каква степен е безвредна и какъв брой преференциално е нейното произвеждане в огромен мащаб. Трябва огромна фармацевтична компания да се ангажира с нас, с цел да проведем проучвания и да отговорим на тези три въпроса, добави тя.

Нашата ваксина може да бъде подготвена за последващи коронавирусни инфекции, заключи проф. Петрова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР