Опасността от използване на ядрено оръжие от Русия е основният

...
Опасността от използване на ядрено оръжие от Русия е основният
Коментари Харесай

Ядрените заплахи на Путин - блъф или реалност - Нашите автори

Опасността от потребление на нуклеарно оръжие от Русия е главният мотив на съперниците на военната помощ на Украйна на Запад.

От време на време чуваме разкази от рода на това, че президентът на Русия е на път да се изчерпи и ще натисне „ аления бутон “, тъй че не трябва да се майтапим с него.

От друга страна, в случай че се вслушаме в мнението на съветски опозиционни политици, изживели целия си зрял живот при режима на Путин, картината е напълно друга, да не кажем изцяло противоположна.

Наистина ли са основателни опасенията от потреблението на нуклеарни оръжия от Путин или тази опасност е мощно надценена?

Путин, на първо място, е търговец на боязън. Основното му оръжие е страхът и той сполучливо продава този боязън на руснаците в страната от много години. Ако в миналото сте били в Русия и сте обсъждали политиката на Путин с по-възрастни руснаци, евентуално сте чували следното още веднъж и още веднъж: „ Разбира се, ние не живеем добре и президентът е отговорен. Но въпреки това, в случай че Путин си отиде, внезапно ще стане още по-зле. Затова дано продължава да ръководи, каквото и да става. "

Такова необикновено неуместно и в това време известно мнение в Русия се е вкоренило с причина. Ако го няма Путин, тогава :

„ Русия незабавно ще се разпадне “;

„ Тежките времена от 90-те ще се върнат “;

„ Ще има терористични офанзиви “;

„ Ще стартира война “.

Подобна тактичност на заплашване се употребява от Кремъл освен във вътрешната, само че и във външната политика.



Володин (председател на Държавната дума): „ Има Путин – има Русия, няма Путин – няма Русия “

Лошата вест е, че Путин не продава боязън на външния пазар от нулата. Той в действителност има нуклеарни оръжия и не просто има, само че има доста.

Добрата вест е, че съществуването на нуклеарни оръжия не значи, че Путин е подготвен да ги употребява. От самото начало на войната в Украйна Путин „ чертае червени линии “, които западният свят не трябваше да пресича.

„ Сега няколко значими, доста значими думи за тези, които може да се изкушат да се намесят в протичащите събития. Който се пробва да ни пречи и още повече да основава закани за страната ни, за народа ни, би трябвало да знае, че отговорът на Русия ще бъде неотложен и ще ви докара до последици, каквито не сте имали в историята си. Готови сме за всяко развиване на събитията. Всички нужни решения в тази тенденция са взети. Надявам се, че ще бъда чут “, сподели Путин в речта си в първия ден на войната.

Тогава Западът неотложно се намеси, доставяйки на Украйна отбранителни оръжия и по този метод прекрачи тази „ алена линия “, само че не посмя да направи повече. По-късно Кремъл стартира да сменя своите „ червени линии ” съвсем всеки месец, а западните страни продължиха да ги прекрачват още веднъж и още веднъж с все по-големи крачки, гладко преминавайки от доставките на бронежилетки и каски към всеобщите доставки на нападателно съоръжение под формата на съвременни танкове.

„ В случай че се случи нещо сходно (атака против Кримския мост), за всички тях там незабавно ще настъпи Денят на Страшния съд – доста бързо и мъчно “, сподели Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската Федерация, малко преди офанзивата на Украйна против съветските военни обекти в Крим и Кримския мост. Обещаният ден на страшния съд „ за всички там “ обаче по този начин и не настъпи. 



Медведев даде обещание Страшен съд за Украйна при положение на нахлуване против Крим

Путин бързаше да извади „ асо “ от ръкава си, когато в първите дни на нашествието, за изнудване, даде команда за привеждане на нуклеарните оръжия в цялостна бойна подготвеност, само че не беше даже малко подготвен да извърши заканата си и нямаше накъде другаде да вдигне залозите след сходен ход.

Сега наподобява малко евентуално Кремъл да реши да употребява нуклеарно оръжие, защото главната цел на Путин преди всичко е да резервира властта си. И не всички на Запад схващат това. Ако в бъдеще съветската войска бъде принудена да напусне всички окупирани територии, Путин отново ще има късмет да остане на власт. Това стана ясно след сполучливата работа на съветската агитация да оправдае бягството на съветската войска от Херсон, когато съумя да успокои публиката си и да не разреши яд към президента. Няма подозрение, че пропагандата е в положение да се оправи с това в бъдеще, оправдавайки отстъплението даже от Крим.

Рисковете за властта на Путин от провалянето на бойното поле в Украйна са релативно предвидими и много управляеми - за разлика от рисковете, свързани с потреблението на нуклеарни оръжия, които по никакъв метод няма да оказват помощ за спечелването на военна победа в Украйна, а ще доведат до прекомерно непредвидими последствия за президента на Русия. Няма подозрение, че той самият схваща това доста добре.



„ Това не е блъф “: Владимир Путин заплаши Запада с нуклеарно оръжие

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР