Опасност от лавина винаги съществува, когато имаме сняг. Тази година

...
Опасност от лавина винаги съществува, когато имаме сняг. Тази година
Коментари Харесай

Планински спасител: Обстановката под снега е невидим враг

" Опасност от лавина постоянно съществува, когато имаме сняг. Тази година е малко по-специфична, имахме доста топло начало. Тепърва чакаме промени, за момента нямаме произшествия. Трябва да се внимава, тъй като тази основа доста мъчно може да се промени, ситуацията под снега е невидим враг ". Това съобщи в ефира на  Bulgaria ON AIR Андрей Балевски от Българската лавинна асоциация.

По негови думи действителната обстановка на сняг сега е 3-та степен от общо пет. " Това значи, че няма забележими признаци за лавинна активност, само че при навлизането на човек по склоновете може да се откъсне снежна маса, което е подло, тъй като хората не го виждат ", добави Балевски.

Според него Трета степен на сняг най-вероятно ще се задържи тази седмица, защото ниските температури не разрешават на снежната маса да слегне. При значителни снеговалежи може да се качи до 4-та степен. 

" Наблюдаваме обстановката над Банско в Пирин планина. Тук са единствените проучвания, които са на всекидневен принцип. Обикновено се гледа ревюто на скатовете. В момента най-натоварени със сняг са източните, югоизточните и южните скатове. Преди два дни имаше изгледи за спонтанна лавина под Муратов връх ", изясни още Балевски.

Той посочи, че заплахите не са единствено от лавини, по тази причина хората би трябвало да са в група от 3 до 5 индивида, готови добре механически и физически.

" Екипировката не всеки път значи, че тя ще ни помогне. Трябва да знаем по какъв начин се борави с нея. В момента има заплаха и от замръзвания, тъй като горе е -20 градуса. Ако някой се загуби в планината, не е нужно да попадне в лавина, с цел да се получи сериозна обстановка. Ако има лавина, няма късмет човек да оцелее ", разяснява още Андрей Балевски.

Той поучава да не излизаме в планината без аварийни ръкавици, термос с чай, парче шоколад, термо одеяло, което не тежи. Хората, които потеглят, би трябвало да имат най-малко един телефон, който е за незабавни случаи и би трябвало да е изключен, тъй като батериите бързо падат при минусови температури.

" Трябва да знаем къде има обсег в планината, с цел да извикаме планинските спасители, само че да не забравяме, че и те са хора и са надалеч от нас. Трябва да знаем по какъв начин да разчитаме на личната си помощ, с цел да не излагаме на риск спасителите ненужно ", добави още Балевски.

Събеседникът добави, че произшествия могат да се случат и при опитни планинари. " Хората се заблуждават на терена, потеглят по следите, нямат уменията, намирали сме туристи в много гъсти горички и сме им показвали пътя към Банско. Ако са на 8-10 км от Банско, за тях това е сериозен проблем да се ориентират. Важното е да са в вярната група, верните умения, с цел да могат излязат от обстановката. с цел да могат да се ориентират ", сподели още Балевски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР