Олга Стефанишина е родена в Одеса през 1985 г. От

...
Олга Стефанишина е родена в Одеса през 1985 г. От
Коментари Харесай

Следващата цел на Путин ще бъдат страните от ЕС

Олга Стефанишина е родена в Одеса през 1985 година От 2007 година се занимава с евроинтеграцията на Министерството на правораздаването и други украински държавни институции. От 2020 година е вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция.

Стефанишина отговори на писмени въпроси на Клуб Z.

Г-жо Стефанишина, по какъв начин бихте коментирали обстоятелството, че България и Унгария остават единствените две страни членки на Европейски Съюз, които отхвърлят да изпратят оръжие на Украйна?

Украйна през днешния ден води тежки борби против зложелател, който има предимство в броя на тежките оръжия. Европейски Съюз към този момент взе историческо решение да даде на Украйна военна помощ за 2 милиарда евро за закупуване на оръжия. България бе измежду страните, които взеха това решение. Ние също по този начин сме признателни на България за поддръжката на самодейността украинско военно съоръжение да бъде ремонтирано в български фабрики.

Разбира се, нужни са ни още оръжия, с цел да реализираме паритет на бойното поле и да отблъснем съветските войски към държавната граница, които ще възвърне стабилността и сигурността в целия Черноморски район. Надяваме се, че с помощта на взаимните старания и координацията на интернационалната група, основана в Рамщайн, Украйна ще получи повече тежки оръжия от съюзническите сили, в това число артилерийски и залпови ракетни установки.

Бих желала да подчертая, че общата ни цел е сигурността на Черноморския район. Русия блокира корабоплаването, слага мини, усилва военното си наличие, разполага в морето кораби с крилати ракети и украински градове към този момент са обстрелвани от морето със снаряди. Нито една черноморска страна не се усеща в сигурност.

Бихте ли желали да изпратите някакво обръщение до държавните управления на България и Унгария?

Ако режимът на Путин надвие украинската опозиция, идната цел ще бъдат страните от Европейски Съюз. Историческите провокации изискват смели решения. И това се отнася за всички страни от Европейски Съюз. Ценим поддръжката, която получаваме, само че войната продължава, а Русия ускорява интензивността на офанзивите и са нужни незабавни решителни дейности.

Все още се разисква пакет от наказания, включващи петролно ембарго. Днес да правиш бизнес с Русия значи да финансираш крилатите ракети, които унищожават украинските градове. А приходите от износа на газ са основният източник на финанси за съветската военна машина. Разбираме, че обстановката е сложна. Знам за сложната обстановка в България. Единството и прозрачността на Европейски Съюз са най-хубавото оръжие против съветското изнудване с газ в стратегическа вероятност. И съм уверена, че министър председателят Кирил Петков схваща това.

Известно ли ви е, че в България има случаи на напрежение сред локални поданици и украински бежанци. Кой съгласно вас и с каква цел подклажда това напрежение?

Дискредитирането на украинците зад граница е една от тактиките на кремълския режим. Във всяко общество има случаи на недоразумение сред хората. Целта на съветската агитация обаче е да открие такива случаи и да опита разнообразни способи, в това число посредством медиите, да ги раздуе измежду цялото общество. Постоянно виждаме тази тактика в деяние, защото Русия води хибридна война против Украйна от 8 години.

Много от украинците, намерили заслон в България, са от българското малцинство. Така че ви приканвам да не се поддавате на тези провокации.

Какво е действителното положениа на българското малцинство в Украйна? Имат ли опция българите да учат български език? Подкрепят ли те европейската и евроатлантическата интеграция? Или са уязвими за прокремълската агитация?

На националните малцинства в Украйна е обезпечено правото да учат в общинските просветителни институции за предучилищно и начално обучение съответния език дружно с държавния. В Украйна има възпитаници, които учат български дружно с държавния език. Има и такива, които учат този език като образователен предмет или по желание. Ние доста ценим градивната позиция на България по този въпрос, както и разговора сред нашите министерства.

Колкото до кремълската агитация, със започването на пълномащабната съветска експанзия всички маски паднаха. След зверствата в предградията на Киев и други окупирани градове, където съветските бойци завързваха хората за ръцете и ги разстрелваха в тила или групово изнасилваха дами, тези нарушители не пропуснаха никого. Днес в Украйна хората нямат илюзии по отношение на Русия. 91 на 100 от популацията, в това число малцинствата, поддържат европейската интеграция.

Трудно ли е да се изясни на хората какво значи участието в Европейски Съюз и НАТО? Има ли огромно разделяне измежду украинците по този въпрос?

Украинският народ бе този, който извоюва пътя къв Европейски Съюз и НАТО, когато проруското държавно управление отхвърли да подпише Споразумението за асоцииране с Европейски Съюз през 2013 година Украинците всеобщо стачкуваха, стартира Революцията на достолепието. За нас това е единственият път за развиване и по-добро бъдеще за Украйна. Украинците също по този начин добре знаят, че участието в Европейски Съюз и НАТО не е единствено промени, а мироглед, общи полезности, които от дълго време споделяме, за които в този момент се борим с цената на личните ни животи.

Като следваше волята ан жителите, президентът на Украйна подаде молба за участие в Европейски Съюз на четвъртия ден от войната. Украйна към този момент ползва огромна част от европейското законодателство посредством използването на Споразумението за асоцииране. Разбира се, пътят към участието изисква още работа и вътрешни преобразования.

На този стадий обаче към този момент сме изпълнили изискванията, с цел да получим статута на кандидат-член, което ще ни разреши да тръгнем по пътя на задълбочените промени в страната, а след завършването им – да станем член на Европейски Съюз. Проучванията в Европейски Съюз демонстрират, че жителите му поддържат участието на Украйна, когато тя бъде подготвена. Разчитаме и на гласа на България, когато това решение бъде гласувано.

Какво още съгласно вас би трябвало да направи Европейски Съюз, с цел да помогне на Украйна в битката против съветската експанзия?

Оръжията, глобите и икономическата поддръжка ще оказват помощ на Украйна да отблъсне агресора. Надяваме се Европейски Съюз да одобри допустимо най-бързо шестия пакет от наказания против Русия с петролно ембарго. Разбира се, належащо е също гарантирането на прецизното съблюдаване на тези наказания, с цел да бъдат затворени вероятните малки врати за тяхното заобикаляне.

Даването на Украйна на статут на кандидат-член на Европейски Съюз също е значим детайл от мощната поддръжка и огромна инвестиция освен в бъдещето на Украйна, само че и в това на мощна единна Европа. Очакваме това решение в действителност да бъде взето от Европейски Съюз през юни.

За нас е от голяма значимост да имаме поддръжката на съседите ни, които също изминаха сложния път на трансформацията и станаха част от европейското семейство. Напълно усещаме тази поддръжка от България. Заедно можем да създадем Източна Европа по-обединена и по-силна

Кой съгласно Вас оказва помощ най-вече на Украйна сега - Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия или някой различен?

Днес Украйна повече от всеки път има потребност да бъде съхранено евроатлантическото единение по тези сложни въпроси. Наистина усещаме огромна поддръжка от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия. Но скоростта и динамичността на вземането на решения също са от голямо значение. Всеки един ден от войната ни коства десетки животи. Днес Русия употребява тактиката на „ изгорената земя “, с цел да унищожава един след различен градове с тежка артилерия. Веднага щом цената на войната за агресора стане по-висока, ще сложим завършек на тази свирепост.

Вие сте повече специалист, в сравнение с политик. Като специалист бихте ли споделили какъв е напредъкът на Украйна в Реформите и битката с корупцията? А в случай че няма прогрес – кой е отговорен и какво би трябвало да бъде направено?

Проблемът с корупцията е пресилен. Една от аргументите е неналичието на схващане на невижданите стъпки, които Украйна предприе от 2014 година в областта на дерегулацията, цифровизацията – свеждане до най-малко на контактите сред жителите и служителите. Цялата система за битка с корупцията бе построена от нулата. Създадени бяха специфични органи като Националната организация за попречване на корупцията (НАПК), Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ), Върховният антикорупционен съд.

Естествено, имаше опити промените да бъдат спрени, системата се съпротивляваше, само че не съумяха да подкопаят промените. По-специално заради ясното предпочитание на украинците управляващите да открият господство на закона и да се борят с корупцията имаме мощно гражданско общество, което гледа под лупа всяка стъпка на държавното управление.

Разбира се, правосъдната промяна в Украйна към момента не е завършила. През 2021 година бяха признати законите, нужни за рестарта на правораздаването. И ние продължаваме да прилагаме тези закони даже при пълномащабната експанзия на Русия.

Каква е ролята на украинските олигарси по време на войната? Има ли измежду тях проруски настроени? Ако има, по какъв начин украинските управляващи се оправят с този проблем?

Вярвам, че войната на Путин против Украйна накара голямото болшинство да премислят възгледите си за Русия и нейната политика. Руските ракети безмилостно унищожават гражданската инфракструктура дружно с обществения и частния бизнес, като унищожават фабрики и енергийни обекти.

За страдание обаче, има отявлени предатели, които работеха за Кремъл. Днес те дават показания и, уповавам се, украинският съд ще произнесе обективни присъди за такива дейности.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР