Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд двама мъже за

...
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд двама мъже за
Коментари Харесай

Изправят пред съда във Варна двама ръководители за смъртта на електротехник, загинал при изпълнение на служебните си задължения

Окръжната прокуратура във Варна съобщи на съд двама мъже за причиняване гибелта на служащ заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, в изискванията на без значение съпричиняване. О.А. (66 г.) и С.К. (48 г.) били привлечени към наказателна отговорност за закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс. Ако бъдат приети за отговорни, двамата мъже могат да получат санкции " отнемане от независимост “ за интервал от една до шест години, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

Обвиняемият О.А., по силата на своите служебни отговорности, отговарял за обезпечаването на безвредни и здравословни условия на труд на работещите на обекти, попадащи в мрежовия и измервателен регион, на който бил отговорник. Той имал обвързване да дава отговор за обезпечаването на безвредни и здравословни условия на труд на всички лица, работещи на тези обекти – без значение дали те били чиновници на компанията възложител или пък чиновници на компания, на която било предоставено осъществяването на строително – монтажни работи (СМР) по създаване и ремонт на уреди и детайли от електроразпределителната мрежа.

За механически началник на съответния обект, намиращ се в м-ст " Изгрев “ в град Варна, бил избран вторият обвинен С.К. В качеството му на подобен той отговарял за обезпечаването на безвредни и здравословни условия на труд на лицата, работещи съответно на този обект.

На 15 май 2019 година О.А. в качеството си на отговорник на строителен обект, на който се правили строително – монтажни работи по създаване и ремонт на уреди и детайли от електроразпределителната мрежа, и С.К. в качеството си на механически началник на същия обект упълномощили на строителна бригада да стартира работа по монтиране на осемметров стоманотръбен дирек в имот, ситуиран по трасето на обекта в м-ст " Изгрев “, където имало подготвена изкопана дупка за слагането му.

Над мястото, на което била изкопана дупката, в която строителната бригада трябвало да сложи въпросния дирек, обаче прекосявал въздушен електропровод 20 kV, който бил ситуиран на височина от шест метра над земната повърхнина.

Двамата отговорници, без значение един от различен, позволили това, защото не знаели за гореспоменатото събитие. Мястото, на което трябвало да бъде инсталиран осем метровият дирек, попадало под короната на високо дърво и клоните му затруднявали видимостта към минаващия въздушен електропровод. При деликатен оглед, какъвто нито един от двамата обвинени не направил, макар, че това било част от отговорностите им по работа, този факт можело да бъде забелязан и регистриран.

Докато служащите правили предоставените им СМР, защото стоманотръбният дирек, който изправяли, бил с дължина осем метра, а минаващият над мястото електропровод се намирал на шест метра над земната повърхнина, при изправянето на въпросния дирек, настъпил контакт сред горния завършек на стълба и електропровода. В резултат на това настъпило късо съединяване с стремително токово натоварване. За един от тях, който държал стълба с двете си ръце, то било в такава степен, че провокирало гибелта му.

Предстои делото против обвинените О.А. и С.К. да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР