Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу

...
Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Съдят диспечер за смъртта на ел. работник в резултат на токов удар

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт против отговорно лице по отношение на настъпила гибел на служащ при възобновяване на електричеството, след спешна обстановка, зародила при стихия на територията на гр. Плевен и с. Гривица и оповестено бедствено състояние.

Обвинението против Н. П. е за това, че на 16.05.2018 година, към 13:04 часа в двор на бетонов възел в гр. Плевен, в качеството си на инженерен диспечер, предизвикал по несъобразителност гибелта на И. М., в резултат на токов удар напрегнато 20кV, заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха - състояща се в директно оперативно ръководство на Въздушен електропровод (ВЕЛ) 20кV, ситуиран на територията на разпределителното дружество, нарушил наредбите като неправилно разпоредил изключване подаването на ел.напрежение към (ВЕЛ) 20кV „ Сердика “ от дежурния оператор в „ Плевен 2 “, вместо от дежурен Оператор в „ Плевен 1 “.

Вследствие на това не изключил ел. зареждането на (ВЕЛ) 20кV „ Сердика “ изваждайки го от работен режим и обезопасявайки го в мястото на установената повреда; позволил потърпевшият ел.монтьор, да пристъпи към премахване на повредата, като причиняването на гибелта е осъществено в изискванията на без значение съпричиняване с потърпевшия И. М., който като реализатор на работата също нарушил наредбите, пристъпвайки самичък към премахване на установената щета, без да извърши техническите ограничения за сигурност, качвайки се самичък на отклонителен стоманорешетъчен дирек, с височина над три метра от земята, започвайки работа по възобновяване на прекратена мостова връзка на първа фаза попаднал напрегнат 20кV., с следваща „ волтова дъга “, предизвикала гибелта му.

Престъпление чл.123, ал.1 от Наказателен кодекс.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР