Окръжен съд – Търговище не уважи искането за по-лека от

...
Окръжен съд – Търговище не уважи искането за по-лека от
Коментари Харесай

Кметът на Омуртаг остава под домашен арест, макар че е кандидат за депутат

Окръжен съд – Търговище не почете настояването за по-лека от " домакински арест " мярка за неотклонение във връзка с кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов, упрекнат в присъединяване в проведена незаконна група, оповестиха през днешния ден от съда.

Съдебното съвещание се организира при закрити врата заради съществуване на класифицирана информация.

Обвиняемият Ешрефов е притеглен по член 321, алинея 3, т. 1 по отношение на алинея 2 от Наказателен кодекс за това, че в интервала от началото на 2019 година досега е взел участие в проведена незаконна група в град Омуртаг и на територията на общината за осъществяване в съгласие в страната на закононарушения по член 282 (Престъпления по служба) и други от Наказателен кодекс, за които е планувано наказване " Лишаване от независимост " повече от три години. Групата е основана с користна цел и в нея вземат участие длъжностни лица, настояват от обвиняването.

От съда напомнят, че на 7 март тази година търговищкият областен съд взе мярка за неотклонение „ Домашен арест ", като взе поради, че Ешреф Ешрефов е притеглен в качеството на обвинен за тежко съзнателно закононарушение, че от доказателствата, събрани на досъдебното произвеждане, може да се направи обосновано съмнение за съпричастност към осъществяване на действието и е налице действителна заплаха да повлияе върху очевидците, които се намират в йерархическа взаимозависимост от него или другия обвинен Х. Х., като по този метод извърши закононарушение против правораздаването.

Тогава правосъдният състав регистрира влошеното му здравословно положение, фамилното му състояние и неналичието на престъпни регистрации. На 19-ти март т.г. мярката беше доказана от Апелативен съд – Варна.

Делото през днешния ден е формирано по искане на отбраната на Ешрефов В настояването се сочи, че без значение от обвиняването за тежко съзнателно закононарушение, не са налице условия, сочещи, че обвиненият може да се укрие и/или извърши закононарушение. Мярката за неотклонение „ Домашен арест " не дава опция на обвинения да извършва пълноценно отговорностите си, че обвиненият прецизно е спазвал рестриктивните мерки, наложени от мярката за неотклонение и няма данни, от които да се изведе даже опит от негова страна за реализиране на контакти със очевидци, на които да повлияе. Поради това отбраната смята, че мярката за неотклонение следва да бъде променена в по-лека, а точно " Подписка ".

Определянето на първичната мярка за неотклонение „ Домашен арест " по отношение на Ешрефов от различен състав на Окръжен съд - Търговище е било стимулирано с съществуване на обосновано съмнение за неговата съпричастност към закононарушението, в осъществяването на което е бил упрекнат. При осъществената нова преценка на събраните до този миг доказателства, съдът през днешния ден също смята, че това съмнение към момента не е разколебано или отслабено.

Също означи съдът, че заплахата той да извърши ново закононарушение, високата социална заплаха на закононарушението, по този начин и механизмът на осъществяване на съответната незаконна предприемчивост и събитията, при които тя е била осъществена.

Съдът през днешния ден регистрира, че фактически мярката за неотклонение " Домашен арест " безспорно затруднява обвиненият във опцията да извършва пълноценно отговорностите си като кмет на общината, а и отговорностите си като претендент за депутат. Заявеното от него мнение, че не може да извършва отговорностите си като кмет на общината, опонира на мнението му, че желае да бъде деен участник в предизборната акция от КП " Граждански блок ", в чиято кандидатска листа е вписан, обръщат внимание от съда.

Разпоредбата на закона задължава претендент, заемащ работа в администрацията на държавен или локален орган, наложително да употребява отпуск за времето от регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите. В този подтекст, съдът не откри за аргументирани доводите на отбраната, че опцията за присъединяване на обвинения в предизборната акция е мощно лимитирано и граничещо с невероятно, както и не споделя останалите доводи за съществуване на имунитет, обосновани със правосъдна процедура. Това не се ползва, когато записаните претенденти са били арестувани или привлечени като обвинени преди датата на регистрация. Настоящият случай е точно подобен, доколкото е несъмнено, че Ешрефов е притеглен като обвинен по досъдебно произвеждане на 19.01.2024 година, до момента в който регистрацията му като претендент за депутат е от 06.05.2024 година

Няма спънка, поради посочените нови сведения за влошено здравословно положение, мъжът да посещава болнични заведения с позволение на наблюдаващия прокурор.

Високата социална заплаха на действието, обусловена от охранявания публичен интерес и съответния механизъм на неговото осъществяване демонстрират, че миналият интервал от 2 месеца не може да се квалифицира като неблагоразумен при преценката за правомерност на задържането на обвинения под домакински арест.

Определението на Окръжен съд – Търговище предстои на обжалване и/или митинг в тридневен период пред Апелативен съд – Варна. При обжалване делото е планувано за 16.05.2024 година от 14,00 ч.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР