Около една трета от денонощието ни преминава в леглото и

...
Около една трета от денонощието ни преминава в леглото и
Коментари Харесай

Най-добрите пози за сън за облекчаване на болки в гърба


Около една трета от денонощието ни минава в леглото и множеството от това време прекарваме в сън. Затова позата, в която спим , може да има огромно значение за появяването и за превъзмогването на разнообразни физически неразположения и болежки. В това число влизат и болките в гърба .

Намирането на оптималната позиция на тялото по време на сън е значимо освен за възстановяване качеството и релаксиращия резултат на съня. То може да помогне и за облекчение на болката по цялото продължение на гърба – от кръста до раменете.

Всяка поза по време на сън се асоциира с друг напън върху мускулатурата и нервните окончания в избрани зони на тялото и с друго въздействие върху кръвообращението в тези зони. Така при постоянно спане в избрана поза може да се отключат болкови недоволства. Колкото по-неутрална и удобна е позата на тялото по време на сън, толкоз по-нисък е рискът от сходни недоволства и толкоз по-лесно може те да се преодолеят.

Спане по тил
Тази поза се предлага за облекчение болките високо в гърба – в региона на раменете и врата . Спането по тил поддържа мускулатурата на гърба оптимално релаксирана и щади в най-голяма степен гръбнака, поддържайки го в една линия с врата и главата. Препоръчително е да се употребява възглавница, която най-пълно да компенсира извивките на врата и да не го натоварва по време на сън.

Свързани публикации.. По съня ще се ориентирате за риска от алцхаймер 0 Колко значима е възглавницата за съня? 0 Как позата на съня въздейства на качеството му? 0

Спане на една страна
За хората, които страдат от болки ниско в гърба – в региона на кръста и опашната кост , единствена целесъобразна поза е спането встрани. Това е позицията на тялото, която в най-малка степен натоварва мускулатурата и нервните окончания в ниските зони на гърба и може да има мощно улеснителен резултат върху болките в тези зони.

Спането по стомах е най-натоварващата поза за цялото продължение на гърба. Затова е целесъобразно то да се заобикаля при всевъзможен вид болежка високо или ниско в региона на гърба, раменете и кръста.

Откриването на най-комфортната и релаксираща поза е главно средство както за възстановяване на съня, по този начин и за облекчение на болките в гърба. Важно е тази процедура да се комбинира с промени в позата на тялото по време на вървене и при дълготрайно

седене, с цел да се реализира оптимален резултат за попречване последващата поява на сходни болки.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР