Око без клепач, обградено с огън, но самото то стъклено,

...
Око без клепач, обградено с огън, но самото то стъклено,
Коментари Харесай

Кръстиха нов вид пеперуда Саурон

„ Око без клепач, обградено с огън, само че самото то стъклено, жълто като котешко, внимателно и замислено, а черният процеп на зеницата му се отваряше като яма, прозорец в нищото " - по този начин в романите " Властелинът на пръстените " е разказано окото на Саурон - злият държател на Мордор.

 

Това всевиждащо огнено око всява смут в Средната земя. Това изложение наподобява неуместно за пеперуда, нали?

Е, учените са разкрили нов жанр пеперуди с присъщи оранжеви крила и тъмни петна, сходни на зеница на око, с помощта на които имат изумителен външен тип. Това предиздвикало интернационалния екип да кръсти рода Saurona поради окото на Саурон.

 

 Добави изложение

 

Експертите измислили името Saurona, защото тъмните кръгове по оранжевите крила на насекомото наподобявали всевиждащото око от романите на Толкин.

Името е обещано от доктор Бланка Хеуртас, куратор в секцията на пеперудите в Природонаучния музей в Лондон, която се надява, че необикновеното наименование ще притегли вниманието към типа и ще помогне за провеждането на повече проучвания.

Използвайки достиженията на ДНК технологиите, специалистите изследват над 400 разнообразни типа пеперуди, с цел да открият разликите сред тях, както в генетичния им код, по този начин и във физическите им характерности. Осъществяването на световния план ще отнеме най-малко десетилетие.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР