Оказва се, че дните на изпълняващия функцията главен прокурор Борислав

...
Оказва се, че дните на изпълняващия функцията главен прокурор Борислав
Коментари Харесай

3 имена въртят за нов главен прокурор

Оказва се, че дните на изпълняващия функционалността основен прокурор Борислав Сарафов са преброени. В най-скоро време ще му се наложи да отстъпи поста си, а съгласно осведомен той по този начин или другояче нямал никакво предпочитание да остане поради гръмките кавги, раздрусали прокуратурата. Сарафов обаче ще остане в системата и най-вероятно ще е зам.-главен прокурор, а също така ще е шеф на следствието.

 

Три са имената, които занапред се въртят за негов правоприемник и всички те се оказват близки до съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, признаха депутати. Дама и двама мъже са в кръжеца, стартиран за поста на Сарафов, който сякаш краткотрайно е обвинител №1 след детронирането на Иван Гешев.

 

Съдия Атанаска Дишева, която е член на Висшия правосъден съвет от съдийската квота, имала мощни упоритости да бъде идващият основен прокурор ръководител на Върховния административен съд.

За нея се приказва, че се движи в кръга на предприемачите Иво Прокопиев и персоналния му консилиери Христо Иванов. Нейният брачен партньор Генади Дишев, който също е юрист и процъфтяващ предприемач, бе кандидат-депутат от листата на „ Да, България “ и деятел в партията на някогашния правосъден министър.

 

Другите кандидатури, които пък самият Иванов стартирал пред сътрудниците си от сглобката, са също негови хора, мълвят депутати.

 

Съдия Йонко Грозев бил вторият любимец за поста, а името му се спрегна преди броени дни, защото мандатът му като българският арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург изтича на 12 април 2024 година Грозев не е по-малко привързан с Христо Иванов, който бил съвсем екзалтиран негов човек да поеме обвиняването наесен.

 

Христо Иванов имал и трето асо в ръкава – юрист Андрей Янкулов, само че самичък си надяна примката с тайните совалки измежду останалите водачи за номинацията му. Причината е, че вбесеният водач на Движение за права и свободи в Народното събрание Делян Пеевски го изобличи, че ходатайства за юриста, което срина опцията Янкулов да бъде публично номиниран.

 

„ Делкането, което Иванов ми предложи в моя кабинет – да бъде сигурен по какъв начин ще се избере Висшият прокурорски съвет, с цел да бъде определен ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за основен прокурор и за зам.-главен прокурор – Сава Петров, персонално заставам зад думите си “, разгласи Пеевски и унищожи кандидатурата на юрист Янкулов.

 

Въпреки това името му още гравитира като опция да бъде повдигнат. Манията на Христо Иванов да овладее основната прокуратура и прилежащите й институции била прекомерно мощна, настояват депутати от десницата, обезпокоени за психическото положение на началника си. Сред съратници, Иванов разпалено разказвал по какъв начин „ неговите хора ще въздадат правораздаване ”, което по думите им щяло даже да се разпростре върху омразни съдружни сътрудници, потресени са десни депутати. За кандидатурата на Андрей Янкулов лобирал мощно и Кирил Петков, а съгласно източници наскоро юристът е имал среща и с една от най-силните фигури в Политическа партия – сивия кардинал Лена Бориславова.

Инфо: Уикенд

Тагове: атанаска дишева Иво Прокопиев христо иванов Генади Дишев Йонко Грозев Андрей Янкулов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР