Официалният правописен речник на българския език на БАН вече е

...
Официалният правописен речник на българския език на БАН вече е
Коментари Харесай

Българският правописен речник онлайн изговаря над 2 милиона думи и форми

Официалният правописен речник на българския език на Българска академия на науките към този момент е цифровизиран и наличен онлайн изцяло свободно. БЕРОН (Български езикови запаси онлайн) е интуитивна платформа със свободен достъп до надеждна информация в интернет за българския литературен език – за правопис, правоговор, пунктуация и граматика. Пръв неин артикул е цифровизираната версия на Официалния правописен речник на българския език. Съвпадението на абревиатурата с името на великия наш просветник Петър Берон е търсено и е в символ на респект към делото му, изясняват основателите на платформата. 
„ Първата българска онлайн платформа с езикови запаси цели да направи налични за всеки български жител и възпитаник на всички места по света благосъстоянието от запаси за проучване на българския език. За Министерството на образованието и науката първи приоритет е да развиваме и поддържаме високо равнище на функционална просветеност на българските възпитаници по тази причина и подпомогнахме създаването на платформата с целево финансиране “, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева при формалното показване на БЕРОН.
Съдържанието на БЕРОН се създава от езиковеди от Секцията за актуален български език на Института за български език при Българска академия на науките. Създателите дават обещание платформата да се развива и надгражда, за отговоря на публичната нужда от надеждни цифрови запаси за българския литературен език.
В БЕРОН са възпроизведени тъкмо и без промени разпоредбите за правопис и пунктуация от хартиеното издание на Официалния правописен речник, които са наложителни за формалното другарство на български език. Премахнати са видяните механически грешки. 
В БЕРОН са включени и спомагателни езикови запаси, свързани с описанието на българската книжовна лексика. За първи път се дават и детайлности за правоговор с изговаряне на думите от словника. Над 85% от произнесените думи са генерирани с технологията изкуствен интелект посредством особено създаден за задачата модел. Гласът, който ги изговаря, е на актрисата Гергана Стоянова
Думите от словника са показани с цялостен набор от форми. Ресурсът съдържа общо към 2 400 000 форми.
За да се усъвършенства търсенето на думите, омонимите в БЕРОН са съпроводени от къси бележки за смисъла им. Речникът съдържа и всички дублетни форми. 
Интересна е рубриката „ Въпрос на деня “. В нея можете да откриете отговори на настоящи въпроси,  които се получават всекидневно в Службата за езикови информации и съвещания на Института за български език.
Изграждането на платформата, техническото обезпечаване и създаването на ресурса за правоговор са осъществени от екип от Секцията за изкуствен интелект и езикови технологии на Института за осведомителни и информационни технологии при Българска академия на науките. Потребителският интерфейс и обвързваните с него дизайн и функционалности са създадени от Студио „ Редизайн “.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР