Очилат кайман е най-новият обитател на Аквариума във Варна. Досега

...
Очилат кайман е най-новият обитател на Аквариума във Варна. Досега
Коментари Харесай

Кайман е най-новият обитател на варненския Аквариум

Очилат кайман е най-новият жител на Аквариума във Варна. Досега в живата експозиция на атракциона с 92-годишна история не е имало сходно влечуго.

Кайманът е женски и е кръстен Меделин – на приток на река Амазонка, разкри пред Дарик основният акварист на Аквариума Мак Горанов. Крокодилът е на 3 години, дълъг е към 90 см, като се чака да порасне до 1.40 м. Тежи към 4 кг. Храни се веднъж седмично, най-вече със замразена риба.



Кайманът населява аквариум с размер 1500 л сладководна вода. Поддържа се температура от 26 градуса, с цел да се имитират изискванията в река Амазонка. Меделин съжителства с три костенурки и няколко типа риби. “Тъй като е непрекъснато добре нахранена, няма мераци да ги преследва. Пък и те са сложна плячка за каймана. В природата този тип крокодили са по-пасивни хишници и дебнат в засада “, изясни Горанов.

В началото младият крокодил въпреки всичко пробвал да захапе костенурките, само че счупил няколко зъба. Тъй като е всеядно животно, очилатият кайма изял гъбите, които никнат върху дървената украса в аквариума.



Меделин притегля интереса най-много на възрастните гости на Аквариума. Децата се изумяват повече от пираните и есетровата риба, която е най-големият жив експонат – дълга е към 1,20 м, уточни акваристът.

В атракциона могат да се видят към 100 типа риби, 1/3 от които черноморски жители, ситуирани в 16 аквариума. В тях има общо 45 тона черноморска вода.

Сред по-интересните типове в живата сбирка са бодливите змиорки и рибата таралеж. Уникалното при нея са отровните бодли и кълбовидната форма. В Аквариума може да се види и змиеглав – един от най-опаснитехищницисред рибите, който изяжда всичко по пътя си. Сраховитият див звяр убива повече риби, в сравнение с може да изяде, и не би дал прошка даже на пираните.

Още за жителите на варненския Акварум и за какво там няма черноморска акула ще научите от прикаченото аудио.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР