Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна Македония

...
Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Европейската комисия: ЕС очаква Скопие да прилага добросъвестно договорите със София и Атина

Очакваме новият президент и новото държавно управление на Република Северна Македония да работят за изпълване на упованията за реализиране на прогрес на страната по пътя към Европейски Съюз.
 
Това съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия на конференция в отговор на въпроси, свързани със събитията, съпътствали клетвата на президента на Северна Македония Гордана Силяновска през вчерашния ден, предава Българска телеграфна агенция.
 
Коментарът му е по отношение на отговор на въпроси във връзка изказванията на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и новоизбрания президент Гордана Силяновска-Давкова.
 
 Гордана Силяновска Гордана Силяновска Източник: EPA
Очакванията към Северна Македония бяха в детайли изложени в последния отчет за напредъка на страната към Европейски Съюз предходната есен, означи представителят. Беше посочена значимостта от поддържането на положително районно съдействие, на положителни междудържавни връзки, от добросъвестното използване на подписаните двустранни контракти, в това число контракта от Преспа и контракта за другарство и добросъседство с България. Това чака Европейски Съюз, заключи представителят.
 
А в случай че това продължи какво може да направи Европейски Съюз?

" Искрено мислим, чакаме и имаме вяра, че новата власт ще продължи по този път и няма да върша спекулации по какъв начин ще постъпим, в случай че не продължат. Нека е ясно, че те имат опция да убедят всички в Европейски Съюз, че мислят за своето европейско бъдеще и че ще създадат всичко, с цел да продължат към сполучливо присъединение ", добави представителят на Европейската комисия по въпросите на външната политика и сигурността.

В петък водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че не е склонен Договорът за добросъседство с България и вписването на Българите в конституцията да са изискване за започване на договаряния за участие на Северна Македония в Европейския съюз и че не схваща думите на служебния министър председател Димитър Главчев, че България към този момент е направила задоволително отстъпки.
 Христиан Мицкоски Христиан Мицкоски Източник: МИА

При встъпването си в служба като президент пък Гордана Силяновска-Давкова сподели, че няма да назовава страната Северна Македония – име, което беше контрактувано в Преспанското съглашение с Гърция, а единствено Македония, което провокира остра реакция в Гърция.

Доскорошната съпротива ВМРО-ДПМНЕ си извоюва безапелационна победа на изборите " 2 в 1 " в Северна Македония - парламентарни и президентски. И президентът Румен Радев, и министър председателят Димитър Главчев гледат с паника към резултатите и успеха на ВМРО-ДПМНЕ, известни с антибългарската и антиевропейската си изразителност.

Вярваме, че новите управляващи в Скопие ще продължат по този път. Засега не желаеме да се произнасяме какво би станало, в случай че не го създадат, добави той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР