Очакваме днес ЕК да публикува българския превод на кратката характеристика

...
Очакваме днес ЕК да публикува българския превод на кратката характеристика
Коментари Харесай

Директорът на ИАЛ: Възможно е до края на годината да имаме доставка на детски ваксини

Очакваме през днешния ден Европейска комисия да разгласява българския превод на късата характерност на детската ваксина, което към този момент дава опция да бъде прилагана у нас. Това изясни в " Денят стартира " Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаменти.

Европейска комисия е постигнала съглашение с компанията производител след 13 декември да бъдат осъществявани доставки, защото педиатричната ваксина е в друга опаковка от тази за деца над 12 години - дозата е три пъти по-малка, изясни Кирилов.

В момента Министерство на здравеопазването организира диалози с компанията производител за изискванията на доставка у нас. Ваксината за деца още веднъж ще бъде двудозова, с 21 дни период сред двете дози. Към момента няма по-различни рекомендации за използването на имунизацията, съобщи Кирилов.

В идващите дни ще има по-детайлна информация за количествата ваксини, които се чака да бъдат доставени. Възможно е до края на годината да дойдат у нас. Има информация от Европейски Съюз, че е ускорена доставката, добави Кирилов. Той е безапелационен, че има задоволително количества ваксини в България.

Близо 430 000 ваксини на " Янсен " са сложени от началото на годината, само че имунизацията на " Пфайзер " е най-желана, от нея са приложени 2 070 000 дози.

Постоянно се случва да се бракуват ваксини - досега те са 210 000 дози, главно от имунизацията на " Астра Зенека ", като следва да бъдат унищожени, добави още Кирилов.

106 000 са поставените бустерни дози, главно от имунизацията на Пфайзер, заяви Кирилов. Той подсети, че рекомендацията е за слагане на бустер с РНК ваксина, без значение от употребяваната преди този момент тип ваксина. Бустерната доза се слага след шестия месец, добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР