Очаква се най-засегнати да бъдат заетите в администрацията Изкуственият интелект

...
Очаква се най-засегнати да бъдат заетите в администрацията Изкуственият интелект
Коментари Харесай

Изкуственият интелект ще засегне силно 65 на сто от работните места в Белгия

Очаква се най-засегнати да бъдат заетите в администрацията
Изкуственият разсъдък (AI) ще засегне мощно 65 на 100 от работните места в Белгия, сочи оценка на една от огромните банки в страната, показана в локални медии. Отбелязва се, че през днешния ден 3,3 милиона белгийски чиновници работят в области, директно свързани с развиването на AI.

Всеки трети работещ в Белгия има позитивни упования от разгръщането на AI за подобряването на стопанската система в идващите пет години, само че 42 на 100 се притесняват, че това би довело до закриването на работни места. Оценката демонстрира, че през днешния ден при една трета от работните места (1,6 милиона) внедряването на AI ще помогне за увеличение на продуктивността, само че при 34 на 100 (1,7 милиона) може да се наложи цялостна автоматизация, предава Българска телеграфна агенция.

Очаква се най-засегнати да бъдат заетите в администрацията, където евентуално предстоят съкращения, до момента в който AI ще може да помогне на ръководителите на сдружения, хирурзите и съдиите, без да ги измества. Засега едвам 3 на 100 от работещите в Белгия се притесняват, че ще бъдат изтласкани от AI в идващите пет години, като най-спокойни са хората със свободни специалности, сочат данните. Според оценките може да се чака въвеждането на AI да докара до растеж на стопанската система с 0,1-0,5 на 100 годишно.

Цитираните експерти прецизират, че европейското законодателство за AI не дава преимущества на Европейски Съюз пред Съединени американски щати. Според тях измененията на европейския трудов пазар ще бъдат постепенни и може да се чака появяването на нови специалности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР