Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към

...
Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към
Коментари Харесай

МФ прогнозира бюджетен излишък от 600 млн. лева към края на април

Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на април тази година да бъде остатък в размер на 600 млн. лв. или 0,3 % от прогнозния БВП (БВП), оповестиха от Министерството на финансите (МФ). 

 

Приходите, помощите и даренията по КФП към края на предишния месец нарастват с към 14,5 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година, прецизират от министерството. 

 

За превишаването на приходите над разноските принос имат и приходи с еднократен за годината резултат. В случая това са постъпилите 660 млн. лева от вноската в държавния бюджет от страна на Българската национална банка. От друга страна, към края на април има и срещуположен ексклузивен разход от близо 300 млн. лв., обвързван с изплащането на майските пенсии поради празничните дни при започване на новия месец. В края на април е била изплатена и утвърдената от Народното събрание великденска добавка на пенсионерите с най-ниски пенсии от общо 54 млн. лв., осведомят от МФ.

 

Общо приходите, помощите и даренията по КФП към април се чака да бъдат в размер на 22,7 милиарда  лв., което съставлява 30,2 % от годишните планове и е с 2,9 милиарда лв. номинално повече по отношение на регистрираната цифра година по-рано. 

 

Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните доходи нарастват в номинално изражение с 1,3 милиарда лева (8,1 на сто), а неданъчните доходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) с 1,6 милиарда лева. 

Разходите по КФП (включващи и вноската на България в бюджета на ЕС) към април възлизат на 22,1 милиарда лв., което е 27,1 % от годишните планове. 

 

На съпоставима база по отношение на миналата година се регистрира повишаване, главно при обществените разноски, в резултат на изплатените по-високи пенсии, както и при разноските за личен състав, след нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав и при някои други администрации при държавните бюджети за 2023 и 2024 години. 

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена  към 30 април, възлиза на 500 млн. лв.. 

 

Изпълнението на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия към април ще бъде оповестена в края на май. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР