Обяви го Си Цзинпин след разговори с Виктор ОрбанРемонтират жп

...
Обяви го Си Цзинпин след разговори с Виктор ОрбанРемонтират жп
Коментари Харесай

Китай и Унгария поемат на „златно пътешествие“

Обяви го Си Цзинпин след диалози с Виктор Орбан
Ремонтират жп линията Будапеща-Белград за 2,1 милиарда $

18 съглашения подписани при визитата на китайския президент

Отношенията сред Китай и Унгария се развиха до “всеобхватно стратегическо партньорство ”, разгласи Си Цзинпин след срещата си с Виктор Орбан.

Китай и Унгария стартират “златно странствуване ”, съобщи китайският президент Си Цзинпин след срещата си с унгарския министър председател Виктор Орбан късно в четвъртък в Будапеща, съобщи Ройтерс.

Унгарската столица бе третата и последна спирка от европейската обиколка на Си, в границите на която той посети още Париж и Белград.

На конференция с Орбан Си уточни, че връзките сред двете страни са се развили до “всеобхватно стратегическо партньорство ”. Унгарският водач на собствен ред добави, че това значи разширение на двустранното съдействие, в това число и в нуклеарната енергетика.

Пекин и Будапеща ще продължат с построяването на основни планове, измежду които и реконструкцията на железопътната линия Будапеща-Белград, сподели още Си.

Проектът е на стойност 2,1 милиарда $, по-голямата част от които предоставени от Китай под формата на заем, и е част от амбициозната самодейност на китайския водач “Един пояс, веднъж ” за транспортно свързване на Азия с Африка и Европа.

След диалозите сред водачите бяха подписаха 18 двустранни съглашения, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

Друг иден план е построяването на железопътна линия към Будапеща, която да улесни превозването на създадените в китайски заводи в Източна Унгария артикули до Западна Европа.

Планира се построяването и на скоростна жп връзка сред центъра на Будапеща и летището.

Орбан стартира политика на доближаване с Китай незабавно откакто пристигна на власт през 2010 година Около десетилетие по-късно последваха съществени китайски вложения в Унгария - китайски производители на акумулатори и електрически коли строят заводи в Унгария.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР