Общо четири са станциите, изключили предаването на данни след инцидента

...
Общо четири са станциите, изключили предаването на данни след инцидента
Коментари Харесай

"Замлъкналите" руски радиационни станции след взрива край Бяло море станаха четири

Общо четири са станциите, изключили предаването на данни след случая край съветския град Северодвинск. Това заяви представител на Организацията за контракта за всеобхватна възбрана на нуклеарни опити, представен от " Уолстрийт джърнъл ".

Според специалисти от организацията Русия е прекъснала потока от данни, с цел да сведе до най-малко информацията за изпитвано оръжие. Русия може да пробва и да скрие информация за облака, формиран при детонацията, и радиоактивните детайли, които съдържа, считат те.

Ден по-рано Ласина Зербо, изпълнителният шеф на организацията, следяща за съблюдаване на интернационалния контракт със 184 страни (повечето ратифицирали) разгласи, че броят на станциите е единствено две. Той отхвърли да спекулира за аргументите, само че посочи, че те са спрели да дават данни директно след детонацията, при която починаха петима чиновници на държавната корпорация " Росатом ".

Повече за контракта четете тук.

Инцидентът е обхванат в тайнственост след известия за увеличение на радиацията в региона, затваряне на част от Двинския залив за мореплаване и удостоверение, че при гърмежа е тестван " нов артикул " за армията. Същевременно се появиха изказвания в съветски медии, направени и от американския президент Доналд Тръмп, че става въпрос за тествания на крилатата ракета " Буревестник ".

To avoid misunderstanding, pls note this is standard tech modelling to simulate possible movement of radionuclides (if any), showing how/where they *might* disperse over time. It does NOT show actual detection and is not health-related. #skyfall#nyonoksahttps://t.co/xRhwu6RxJP
— CTBTO (@ctbto_alerts) August 19, 2019

Освен станциите " Дубна " и " Киров " (с имената на обитаемоте места, където се намират), най-близките до мястото на случая, данни не предават още две. Става въпрос за Залесово (югоизточно от Екатеринбург, на няколкостотин км от границата с Казахстан) и Билибино, на изток в Чукотския самостоятелен окръг. Те са на хиляди километри от мястото на случая. Зербо изяснява за " Уолстрийт джърнъл ", че четирите станции засичат радиоактивни частици и предават информация за тях.

Организацията, която получава данни от над 300 станции по света, в това време сътвори симулация с модела на придвижване на облака. Според направения от тях модел облакът се е движил към западна Русия, по-късно е сменил посоката (юг) и се е разпрострял на изток.

Моделът, оповестен от профила на Зербо в " Туитър ", по-късно бе представен от самата организация с конкретизиране, че това е стандатна симулация, която " НЕ демонстрира фактически засичане и не е обвързвана с (рискове за) здравето ".

По време на визитата си във Франция съветският президент Владимир Путин настоя, че не е имало нарастване на радиационния декор на 8 август (нещо, което локалните управляващи, а и " Росатом ", сами опровергаха след гърмежа, въпреки то да продължи кратко). " Не виждаме съществени промени там (в региона на Северодвинск и село Ньонокса - бел. ред.), само че защитни ограничения се вземат, с цел да няма изненади. " По-рано петербургското издание " Фонтанка " писа, че е назначена специфична комисия, с цел да оцени обстановката.

Руските управляващи са декларирали за организацията, че става дума за " информационни и мрежови разстройства ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР