Общо 84 000 000 лева ще получат през 2024 г.

...
Общо 84 000 000 лева ще получат през 2024 г.
Коментари Харесай

Земеделският фонд одобри 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици

Общо 84 000 000 лв. ще получат през 2024 година свиневъдите и птицевъдите по схемите за хуманно отношение, реши на свое съвещание през днешния ден Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ (УС на ДФЗ). Одобреният финансов запас по схемата „ Помощ за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към свинете ” и по „ Помощ за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към птиците ” е в размер на 42 млн. лв..

Схемата за държавна помощ „ Помощ за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към свинете ” е със период на използване от 01.01.2024 година до 31.12.2029 година, като е  утвърдена и  записана под номер SA.109693 в Регистъра на държавните помощи на Европейската комисия. Максималният бюджет по схемата за целия интервал на използване е в размер на 250 471 791 лева, като размерът на помощта за всяка година се дефинира с решение на УС на ДФЗ.

В обсега на схемата са включени следните ограничения:  

    Мярка А – Осигуряване на свободна подова повърхност не по-малка от 10 % над наложителния стандарт;

    Мярка Б – Осигуряване на изкуствена светлина за 11 часа;

    Мярка В – Използване на фураж, съдържащ деоксиниваленол не повече от 2,5 mg/kg.

Схемата на държавна помощ „ Помощ за реализирането на непринудено поети задължения за хуманно отношение към птиците ” е записана под номер SA.109688 в Регистъра на държавните помощи на Европейската комисия и е със период на използване от 01.01.2024 година до 31.12.2029 година Максималният бюджет по схемата за целия интервал на използване е в размер на 241 939 336 лева, като размерът на помощта за всяка година се дефинира с решение на УС на ДФЗ.

В обсега на помощта са включени следните ограничения:

    Мярка А. Използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг.

    Мярка Б. Осигуряване на свободна подова повърхност не по-малка от 10% над наложителния стандарт.

    Мярка В. Подобряване на изискванията за хуманно отношение към птиците по време на превоз (само за доставки до кланицата).

    Мярка Г. Намаляване излъчванията на амоняк с 30% (гарантиране на централизация на амоняк (NH3 до 14 ppm), посредством прибавяне в постелята на силикатни минерали (перлит, алуминосиликати – каолин, бентонит, зеолит /клиноптилолит/ и др.)

Схемите за държавна помощ са с повишен бюджет за новия интервал на подкрепяне, като това е контрактувано с браншовите организации и са регистрирани инфлационните процеси през последните години.

Целта на пренотифицираните схеми е подкрепяне на аграрни стопани, извършващи активност в първичното селскостопанско произвеждане, за осъществяване на непринудено поети задължения към животните в бранш „ Свиневъдство “ и „ Птицевъдство “. С използването на тези схеми ще се даде опция за реализиране на главните цели на Общата селскостопанска политика, а точно обезпечаване на качествена храна на потребителите и гарантиране на добър витален стандарт на земеделските стопани.

Доброволното вдишване на задължения за хуманно отношение към свинете и птиците е насочено към облекчаване на растящите условия на потребителите във връзка с качеството и сигурността на храните, отбраната на животните и запазване на природата и биоразнообразието. Чрез използването на помощта се реализира възстановяване на биосигурността във фермите и обезпечаване на положително здравословно положение на свинете и птиците.

Помощта по двете схеми се дава на стопанство за покриване на спомагателни разноски или пропуснати приходи, свързани с осъществяване на доброволни задължения за хуманно отношение към животните, поети за минимум 5 години.

Съобразно реализирана договореност с сектора във връзка с обслужването на предоставените от Държавна фирма „ Земеделие “ заеми през 2008-2010 година, погасяване на част от дължимите суми в размер на 20% от размера на задължението ще бъде осъществено посредством прихващане от предоставеното подкрепяне по схемите за хуманно отношение.

Предстои Държавен фонд “Земеделие ”, взаимно с способените дирекции в Министерство на земеделието и храните и БАБХ, да изготвят инструкции за използване на схемите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР