Общо 31 обекта са в активите на Старинен Пловдив. Това

...
Общо 31 обекта са в активите на Старинен Пловдив. Това
Коментари Харесай

Шест къщи на “Старинен Пловдив“, Иконната галерия и Дановата къща без застраховки

Общо 31 обекта са в активите на " Старинен Пловдив ". Това са къщи, ателиета, Римският стадион, Античният спектакъл, Одеонът, двете базилики, Източната врата на Филипопол и Небет тепе, археологията в " Екселсиор " и туристическите центрове, демонстрира Правилникът за активността и устройството на Общинския институт. В огромната си част те са обществена държавна, частна държавна и обществена общинска благосъстоятелност, само че има и няколко здания, които са частна общинска благосъстоятелност. Това е значимо конкретизиране, с цел да се тръгне към разплитането на абсурда с неналичието на застраховка на Пампоровата къща. Припомняме, че тя пламтя на 20 януари и единствено бързата интервенция на огнеборците предотврати по-сериозни провали.
Прочетете още
Законът за общинската благосъстоятелност в член 9, че Общинският съвет дефинира парцелите - частна общинска благосъстоятелност, които подлежат на наложително обезпечаване. След това застрахователните вноски се плануват в бюджетите на съответните организации или структури, на които парцелите са предоставени за ръководство. Именно те са длъжни да застраховат постройките. Всички останали обществени общински парцели, както и държавните, предоставени за ръководство на града, се застраховат от Община Пловдив.

Ето за какво в описите със здания, застраховани от локалната власт, липсва Пампоровата къща. Колко общо са парцелите частна общинска благосъстоятелност, които " Старинен Пловдив " ръководи?

Те са шест - на ул. " Кирил Нектариев " 23, на ул. " Цанко Лавренов " 11 (и двете са ателиета), ул. " Цар Ивайло " 2 (Пампорова къща), ул. " Цар Иван Страцимир " 6, ул. " Д-р Чомаков " 9, ул. " Душо Хаджидеков " 4а.

Обществената поръчка, с която са застраховани постройките от Община Пловдив, е оповестена на 1 март 2022 година Избран е реализатор и е разгласен на 20 май. Включени са 467 парцела, измежду които учебни заведения, детски градини, ясли, обществени здания. Стойността е малко над 637 000 лева без Данък добавена стойност. Балансовата стойност е над 496 000 000 лева Година по-късно - през май 2023 година, договорът със застрахователя ЗАД ОЗК - ЗАСТРАХОВАНЕ АД е възобновен.

В листата не попадат посочените шест здания. Директорът на Общинския институт Елена Кантарева-Дечева е безапелационна, че те са подадени за обезпечаване и няма противоположна връзка, с която да бъде известена, че по  закон " Старинен Пловдив " би трябвало да свърши тази работа. Тя не съумява да открие и решение на Общинския съвет, с което да са посочени парцелите частна общинска благосъстоятелност, които локалният парламент е одобрил.

В електронните масиви на Община Пловдив има единствено още една записана социална поръчка за обезпечаване на парцели от 2017 година В листата от 61 обекта не попада нито една от постройките частна общинска благосъстоятелност от активите на " Старинен Пловдив ". Балансовата стойност е 77 649 726 лева, а цената на поръчката - близо 353 000 лева без Данък добавена стойност. След приключването ѝ още веднъж е имало анекси за удължение.

Това демонстрира, че казусът от 2017 година насам е систематичен и здания, които са част от архитектурния образ на резервата, не са били предпазени.

Как стоят нещата с музейните институции и галерията, които също са ползватели на общински здания? От листата със застраховани обекти излиза наяве, че под цялостна отбрана са Природонаучният, Етнографският и Археологическият музеи.

Историческият музей обаче има една постройка, която е със необикновен статут. Става дума за Дановата къща, където е събрана експозицията " Книгоиздаване в България 19-20 в. ". Тя е частна благосъстоятелност и на всеки три години управлението на РИМ-Пловдив подписва контракт за прилагане.

" Предстои да подпишем новия контракт и ще подхващам стъпки по застраховането ѝ ", разяснява шефът Стоян Иванов.

Проблем има и с Иконната експозиция на Градската художествена изложба. Сградата е частна общинска благосъстоятелност и макар че шефът Красимир Линков редовно я вписва в описите към Община Пловдив, тя също не е предпазена.

" Никога не са ни прибирали противоположна информация, че ние имаме ангажимент по застраховането. Ние сме с общински бюджет и би трябвало освен това състояние там да бъдат заложени средства за такава процедура ", разяснява той.

В момента още веднъж текат процедури по правенето на документи за обекти за обезпечаване, тъй като актуалната лавица изтича през май. Може би е добре службите в общината да изготвят описи със постройките частна общинска благосъстоятелност, те да бъдат прегледани в Общинския съвет и посочени за обезпечаване, с цел да не се случи след време още веднъж да бъдем сюрпризирани. И да разберем, че има проблем след някой пожар или друго злополучие. Видно е, че има някакъв пробив в процедурата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР