Общинският съветник в СОС и председател на Постоянната комисия по

...
Общинският съветник в СОС и председател на Постоянната комисия по
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Заради ниското заплащане изтичат не само мозъци! Ръце, крака, всичко изтича от България

Общинският консултант в СОС и ръководител на Постоянната комисия по опазване на здравето и обществена политика от МК  " Българска социалистическа партия за България "  Ваня Григорова подкрепи простиращите синдикалисти на днешния митинг пред Министерски съвет.

" Ние гоним фрагментите. Помните, че преди години се говореше за приключване на мозъци. Изтичат към този момент ръце и крайници, освен мозъци ", разяснява Григорова пред " Фокус " ниското възнаграждение на част от работещите в държавната администрация. 

Недоволството е поради опазване на плануваните размери на средствата за превъзмогване на разликите във възнагражденията на чиновниците в държавната администрация.  Исканията на излезлите на кротичък митинг членове на КТ " Подкрепа “ и " Федерацията на самостоятелните синдикати от държавното ръководство и организации " към КНСБ за нарастване на заплатите са влезнали като точка от дневния ред при започване на съвещанието на държавното управление в оставка, стана ясно малко след неговото начало. 

Ваня Григорова, която познаваме и като дълготраен синдикален активист акцентира, че на митинга не са пристигнали само на служителите от Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), както беше обявено авансово. 

" Обръщам внимание, че тук на митинга не пристигнали единствено чиновници на Агенцията за обществено подкрепяне, тук са и чиновници на Агенцията по заетостта, на Националния статистически институт, има хора от НЗОК, има доста работещи в държавната администрация, на които дълги години не бяха увеличавани заплатите или пък единствено с 10% ", посочи тя. " Оказа се, че точката даже не е била включена в дневния ред на Министерски съвет. Също по този начин желанията са за орязване на средствата. Когато орежеш 200 лева, които чисто са 150 лева, какво нарастване им даваш на хората и за какво разчиташ те да бъдат твоите ръце, крайници и мозък на терен? "

" Нека да напомня, че още при приемането на Бюджета, управляващите се похвалиха, че заделят един не дребен фонд за компенсиране на диспропорциите в държавната администрация. Защо? Защото там има доста разлики в границите на една служба, която извършват разнообразни функционалности. И освен това. Заплатите в държавната администрация са извънредно ниски ", изясни Григорова.

" Нали не чакаме човек с 1000 лв. заплата да е стимулиран и да работи на 110% от опциите си, когато всекидневно се чуди по какъв начин да покрива персоналните си сметки и ежедневните си разноски? ", попита риторично тя.  

" През тези няколко месеца се водеха интензивни преговори пред Министерския съвет, както с сътрудниците от КТ " Подкрепа ", по този начин и с тези от КНСБ, за това по какъв начин тъкмо да се разпределят тези средства. След тези положени многомесечни старания най-после беше направена методика, по която да се разпределят средствата. Приблизително към 200 лв. бруто би трябвало да получат хората.Нека да напомним, че през 2022 година изпитахме инфлация, която не е случвала в последния четвърт век. Не можем да оставим хората, на които се крепи ръководството на страната, действието на терен на заплати, близки до минималните ", безапелационна бе Григорова пред " Фокус ". 

" Искам да прибавя нещо доста значимо обвързвано със Столична община. Миналата седмица имаше митинг на медицинските сестри. Тогава управляващите обещаха да получим средства от държания бюджет, те ги били договорили с господин Асен Василев. Но и това не го виждаме като точка от дневния ред за заседанието на Министерския съвет. Преди малко сигнализирах кмета Васил Терзиев и зам.-кмета по финанси и мощно се надявам да проведат диалог с техните сътрудници, тъй като това са техните съпартийци да включат точката в съвещанието на Министерски съвет, тъй като с изключение на обществените служащи, с изключение на работещите в бюрата по труда и статистиците, медицинските сестри в София, също зависят от решенията на кабинета ", посочи общинският консултант в СОС и ръководител на Постоянната комисия по опазване на здравето и обществена политика Ваня Григорова.

Държавата гони фрагментите си, безапелационна бе тя.

" Не могат да остават в България с това възнаграждение. А след това обясняваме, че няма фрагменти. Ние гоним фрагментите. Помните, че преди години се говореше за приключване на мозъци. Изтичат към този момент ръце и крайници, освен мозъци. Всичко изтича от България. Ако задачата на ръководещите е поддържането на 3% недостиг, с цел да влезем в Еврозоната, запитвам се – нужно ли е да влизаме в Еврозоната в клуба на богатите, като прислужници с една обезлюдена и обезсилена България. За мен отговорът е не ", заключи Григорова.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР