Общинският съвет на Лозница е отменил решението си за издигане

...
Общинският съвет на Лозница е отменил решението си за издигане
Коментари Харесай

Няма да има паметник на Пенчо Кубадински в Лозница, ще го демонтират



Общинският съвет на Лозница е отменил решението си за издигане на монумент на Пенчо Кубадински.

Пенчо Кубадински е един от висшите функционери на Българска комунистическа партия, член на Централния комитет на Българска комунистическа партия до 10 ноември 1989 година, член на Държавния съвет на Народна република България и депутат сред 1954 и 1989 година Кубадински е един от ръководителите на така наречен „ Възродителен развой “, и е съден, само че оневинен. Той е родом от Лозница.

Срещу издигането на паметника реагираха първо от ДОСТ и НДПС, които характеризираха повдигането на паметника като " чудовищна насмешка с жертвите на комунистическия режим " и реабилитиране на участниците в закононарушението " Възродителен развой ".

Паметникът към този момент е подложен в центъра на града и трябваше да бъде открит през днешния ден - по случай 100 години от раждането на Кубадински. Разрешението за слагането на паметника е обещано на 31 май 2016 година с единогласие от локалния общински съвет, в който 12 съветници са от Движение за права и свободи, а 5 от ГЕРБ. Разрешението е поискано от съдружие " Лозница 2016 ". Заедно с паметника на Пенчо Кубадински трябваше да бъде открит още един - на починалите за независимостта на България.

" Предвид обстоятелството, че Пенчо Кубадински е исторически обвързван с активността на Българска комунистическа партия в качеството му на управителен деятел на партията, слагането на негов монумент опонира на член 3, алинея 1 от Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен... ", се споделя във решение на съвета.

„ Предложихме на общинския съвет да преразгледа своето решение и единомислещо одобриха да се анулира миналогодишното решение в частта си единствено за Пенчо Кубадински “, сподели кметът на Лозница, който и и регионален ръководител на Движение за права и свободи за Разград, Севгин Шукри.

Гордиевият възел в Лозница ще разплита Административният съд.

Сабри Искендер - участник в Независимото сдружение за човешки права, изпъден от България в навечерието на „ Възродителния развой “, счита, че „ комунизмът в България продължава с цялостна пара “.

„ Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и ГЕРБ работят отново за остарелия режим. В България не се е трансформирало нищо. Тез хора, които са дали своят вот там – турци, мюсюлмани и българи – издигат монумент на своя главорез, съгласно мен. Това е насърчаване на комунизма… Пенчо Кубадински – той какво е съдействал въобще за България? На един деспот да направиш монумент е позор и срам за целия български народ, освен за региона там.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Марина Бенова, изявление на Ирина Недева със Сабри Искендер. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР