Община Варна в лицето на кмета Благомир Коцев даде съгласието

...
Община Варна в лицето на кмета Благомир Коцев даде съгласието
Коментари Харесай

Ремонтират ReBonkers в Погребите във Варва

Община Варна в лицето на кмета Благомир Коцев даде единодушието си за осъществяване на настоящ ремонт за консервация на пространството за просвета ReBonkers, което се обитава в някогашните барутни погреби на Варна.

За Варна е от изключителна значителност фактът, че предлагането на съдружие „ Таляна “ за консервация на оборудването е минало през първия стадий на селекция от Фонда за запазване на културата на посланика на Съединени американски щати. Убеден съм, че съществува действителна опция обектът за бъде подсилен по програмата и да показа един добър образец от нашия град и страна за виновна консервация на исторически, обществено и културно важен обект. Това се споделя в отговора на кмета Благомир Коцев на молбата за поддръжка от страна на Калина Жечева, ръководител на УС на Сдружението с нестопанска цел „ Таляна “, който е и ползвател на парцела.

Сдружение с нестопанска цел „ Таляна “ изиска от общината, в качеството си на ръководещ недвижимия парцел, позволение да кандидатства за финансиране за консервационни действия. Пространството ReBonkers е единственият план от България, класиран в международната стратегия на Съединени американски щати за консервация на културни обекти, наименуван " Фонд за запазване на културата на посланика на Съединени американски щати ", се споделя в писмото от сдружението. Според него влиятелният грант цели възобновяване и консервацията на здания с културно значение. През 2022 година посредством същата стратегия бе възобновена тракийската гробница край село Свещари.

Програмата планува 100% покритие на разноските за консервация и посещение на американски актьори във Варна, се споделя още в писмото. Към плана е притеглен арх. Тодор Даскалов, специалист в работата с исторически здания и културни полезности. От американския фонд са поканили сдружението да взе участие във втория стадий на селекция, където ще бъде взето дефинитивно решение дали планът да бъде финансиран.

Имотът на ул. “Барутен погреб “ във Варна е обществена държавна благосъстоятелност и съставлява предпазено оборудване с повърхност от 166 кв.м. Предоставено е за прилагане на Сдружение с нестопанска цел „ Таляна “ през месец октомври 2023 година Тъй като става дума за консервационни действия, планът не изисква строително позволение, заяви пресцентъра на община Варна. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР