Община Варна да кандидатства за финансиране на проект за рехабилитация

...
Община Варна да кандидатства за финансиране на проект за рехабилитация
Коментари Харесай

Модернизират уличното осветление в квартал „Чайка“ във Варна

Община Варна да кандидатства за финансиране на план за рехабилитация и рационализация на уличното осветяване в „ Чайка “, както и за създаване на умна система за мониторинг и ръководство на външното осветяване в квартала. Това реши комисията по европейски въпроси, съобщи.

Съветниците дадоха позитивно мнение за подаване на предлагането от администрацията по Плана за възобновяване и резистентност на Република България. В него е заложена капиталова поддръжка за енергийна успеваемост на външното изкуствено осветяване в българските общини.

Настоящото положение на системата за улично осветяване на територията на „ Чайка “ е остаряло, амортизирано и с огромен разход на сила. Поддръжката в това положение е скъпа и неефикасна. В региона очакван за реорганизация има 755 броя осветителни тела, главно от натриеви лампи, които имат ниско светлоотдаване и огромна консумация на сила.

Наличните табла са формирани от амортизирани съставни елементи и това не дава опция да се прави ефикасен мониторинг и ръководство на мрежата, се споделя още в предлагането на кмета.

Крайният период за подаване на плана е до април 2024. Общата стойност на плановото предложение е до 2 млн. лв. – 100 % безплатна финансова помощ. Настоящата процедура няма условие за съфинансиране от страна на претендента.

Община Варна се задължава за период от 5 години след привършване на плана да прави годишни вноски във Фонда за декарбонизация в размер на 10 % от фактически получения размер на безплатна помощ по сегашния план.

На днешното си съвещание комисията утвърди и проектобюджета на Община Варна в частта, касаеща приходите и разноските по оперативни стратегии и планове. Стана ясно, че има временен излишък от предишен интервал в размер на 3.2 млн. лв.. Планирани доходи през 2024 година по разнообразни планове са 56.5 млн. лв.. Такъв е и размерът на предстоящите разноски. От тях финансовите са в размер на малко над 45 млн. лв..

Проектите, които са изпълнени, само че влизат в бюджета за 2024, са от предходния програмен интервал. Приключени са 2023 и има възобновяване на средства по тях. Основният план, който продължава през тази година, е ремонтът на филиала на ТМПЦ. Договорът му е до април. Дотогава продължава и контрактът за екологично чистия превоз, само че дейностите по него към този момент са приключени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР