Община Костенец се включи в Програма за овладяване на популацията

...
Община Костенец се включи в Програма за овладяване на популацията
Коментари Харесай

Община Костенец се включи в Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета

Община Костенец се включи в Програма за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета на територията ѝ, оповестяват от Общината.

Общинската администрация се включва за предварителна защита и по-висока осведоменост измежду жителите. В Програмата е заложена методика „ кастриране-връщане ”, която е трайно ефикасна в опитите за справяне с безстопанствените кучета. 

Постепенното евакуиране на кучетата в приюти не може да се компенсира от раждаемост, защото липсват репродуктивните животни. В резултат броят на кучетата от улицата последователно се редуцира, показаха още от администрацията.

Оттам допълват, че необезпаразитените и неимунизирани животни могат да придвижват разнообразни заразни и паразитни заболявания, рискови за индивида и селскостопанските животни. Именно скитащите бездомни кучета са главен източник и пропагандатор на зоонози. Глутници от безстопанствени кучета биха нарушили освен спокойствието и комфорта на хората в даден регион, само че заплашват и тяхната сигурност. Не на последно място е и приносът на бездомните кучета за замърсяването на градската среда с отпадъчни артикули, както и с битови боклуци от контейнерите за боклук, до които имат достъп, показват от Община Костенец, представени от Българска телеграфна агенция.

При вярно и прецизно съблюдаване на Програмата за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Костенец, се чака след избран интервал от време броят на бездомните животни доста да намалее.

От общината молят искащите да се снабдят с домакински любим да осиновят безстопанствено куче. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР