Община Чипровци организира фестивал на чипровския килим от 29 април

...
Община Чипровци организира фестивал на чипровския килим от 29 април
Коментари Харесай

Тридневен фестивал в Чипровци ще популяризира чипровския килим

Община Чипровци провежда фестивал на чипровския килим от 29 април до 1 май, заяви за Българска телеграфна агенция кметът Пламен Петков.

Фестивалът ще се организира на централния площад „ Чипровско въстание “ в Чипровци, осведоми Българска телеграфна агенция.

В програмата е очакван концерт на танцьорите от фолклорна танцова групировка „ Асти денс “, които ще показват спектакъла „ Разходка из България “, а също концерти на рокгрупа „ Ахат “, рокгрупа „ Конкурент “, духов оркестър „ Балканци “, духов оркестър „ Вършец мюзик “, Обединен детски комплекс „ Ние врабчетата “ от Монтана и изпълнителите  Ива и Велислава Костадинови, Мартина Димитрова, Ива Давидова и Юри Крумов. Лекция на тематика „ Канатицата – символика и разпространяване “ ще изнесе Валентин Василев, който от десетилетия изследва историята и шарките на чипровския килим.

По време на фестивала ще има станове навън, на които локални килимарки ще демонстрират по какъв начин се създава неповторимият чипровски килим, приет от ЮНЕСКО за международно културно завещание и фамозен в целия свят поради умело изтъканите в неговите две лица геометрични фигури на хора, животни и птици в алено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено. В трите дни на фестивала ще има център за продажба на килими и сувенири с шарките на чипровските килими, измежду които ще има даже часовници с претекстове на килими.

В програмата на фестивала е включена самодейността „ Довърши картината “ – художник ще стартира картина на жена, която тъче килим на чипровски стан, а някой искащ от гостите ще я довърши, като гледа онлайн по какъв начин се създава килима. По време на проявата ще има конкурс за детска рисунка с претекстове от чипровския килим, както и интернационален шампионат по шахмат за купата на община Чипровци.

Целта на фестивала ще е да се разпространява чипровския килим, като се показа обичайния метод на изработването му, а също и навлизането на модерни претекстове в него, оповестиха уредниците от общината в Чипровци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР