Община Бургас да изпълни задълженията си по закон и в

...
Община Бургас да изпълни задълженията си по закон и в
Коментари Харесай

Жители на ж.к. „Славейков“ към Община Бургас след ВиК ремонт: Оправете ни улицата или съд и протести!

„ Община Бургас да извърши отговорностите си по закон и в най-кратки периоди да приключи ремонта на улицата! Добрите управленци работят за хората, без значение от събитията и не търсят оправдания!!! В случай, че няма резултат от сегашния сигнал в границите на две седмици след подаването ми ще бъдем принудени да потърсим правата си по правосъден ред за породените ни вреди, както и да обявим началото на протестни Действия със затварянето на основни булеварди в града! “

Това написа в сигнал , публикуван до медиите и адресиран до Общинския съвет в Бургас, кмета Димитър Николов, изпълнителния шеф на ВиК, регионалния шеф на Бургас, началника на бранш „ Пътна полиция “ при ОДМВР-Бургас, омбудсмана при Община Бургас, Районна прокуратура-Бургас, Регионална ревизия по околна среда и водите от живущите в ж.к. „ Славейков “ в блоковете 15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114 . Препубликуваме го целия:

„ Настоящият сигнал подаваме с вярата виновните институции да изпълнят отговорностите си по закон. Както Ви е добре известно към този момент повече от една година улицата, находяща се сред нашите блокове, находящи се в ж.к. „ Славейков “, е разкопана и наподобява на лунен пейзаж. Ремонтът по нея и подмяната на канализацията стартира още при започване на месец декември 2022 година, подмениха се тръбите, а компанията реализатор на ремонта единствено засипа изкопаните сектори и ги остави по този начин към този момент повече от една година.

Вследствие на това се появиха големи дупки и неравности. През летния сезон, когато времето е изсъхнало и поради преминаващите по въпросната улица коли се подвигат облаци от прахуляк, а през есенно-зимния сезон, когато стартират преваляванията от дъжд всичко е в тиня и нечистотия. Така към този момент повече от година, поради бездействието на виновните за това институции, ние жителите, а и бизнесът, сме принудени да поносим нездравословните последици от това, да дишаме въздух с огромна централизация на прахуляк и да се придвижваме по кална и мръсна улица, а децата ни да не могат да излязат да играят или спортуват на открито поради праха във въздуха.

Всички ние недоумяваме за какво повече от година не е финализиран този ремонт? Защо, когато се разкопае една улица заради ремонтни действия, тя по-късно не се връща в предходното и положение, с цел да може да употребява от живущите по предопределение? Защо откакто тръбопроводът е сменен още преди една година, би трябвало да чакаме толкоз дълго време една улица от към 500 метра да бъде довършена и въведена в употреба, в случай, че за дотъкмяване на ремонтните работи е нужен най-вече месец. Всички тези въпроси нямат съответен отговор. Институциите си трансферират топката, от общината се оправдават, че всичко зависи от Вик Бургас, а от Вик Бургас, декларират, че общината е тази, която е виновна, само че в последна сметка никой не поема отговорност за протичащото се.

На последващо място, големите дупки на въпросната улица основават и предпоставки за пораждане на ПТП изключително през летния сезон, когато придвижването по нея е интензивно. Освен това поради огромните неравности по нея трошим колите си постоянно, от което поносим огромни вреди. А най-големи вреди търпят комерсиалните обекти на улицата, които се оплакват от отлив на клиенти поради праха, дупките и мръсотията. Тук следва въпроса кой ще репарира тези вреди и по какъв начин ние всички, които ги поносим ще бъдем обезщетени.

Уважаеми дами и господа,

Представете си да живеете в обитаемо място, в което главната улица, по която се придвижвате е разкопана, подвигат се големи облаци прахуляк след всяко прекосяване на автомобил, дишате замърсен въздух, ходите в тиня и сте всеки месец в автосервиза за ремонт на ходовата част на автомобила Ви. Ето за какво ситуацията става все по-нетърпимо, а естествения живот все по-невъзможен. И до сегашния миг няма никакъв резултат от предходните сигнали, които сме подавали и няма отговор на редица въпроси, които сме задавали на виновните за това институции. У нас остава чувството, че нямаме никакви права като жители на тази община и постоянни данъкоплатци.

Грубо са нарушени правата ни и се усещаме като пандизчии в личните си домове, незащитени от закона и виновните за това институции. И да, у нас елементарните и съзнателни жители и данъкоплатци се насажда чувството за корупция, тъй като единствено това би бил съответния отговор за прекалено дългото безучастие на институциите, които представлявате.

Представляваните от Вас институции са стожера на една народна власт. Те би трябвало да извършват и наблюдават за спазването на закона. Институциите ги има, с цел да са в интерес на своите жители и на обществото като цяло. А ние не сме длъжни да поносим това безсрамие. Живеем в правова страна и следва правата ни на жители да бъдат предпазени точно от институциите, които Вие, уважаеми дами и господа представлявате.

Ето за какво, настояваме Община Бургас да извърши отговорностите си по закон и в най-кратки периоди да приключи ремонта на улицата! Добрите управленци работят за хората, без значение от събитията и не търсят оправдания!!! В случай, че няма резултат от сегашния сигнал в границите на две седмици след подаването ми ще бъдем принудени да потърсим правата си по правосъден ред за породените ни вреди, както и да обявим началото на протестни Действия със затварянето на основни булеварди в града! “

На финала на сигнала е приложена подписка , на която се вижда по какъв начин към 500 поданици от гореизброените блокове са подкрепили сигнала .

Припомняме, че преди броени дни от Община Бургас потвърдиха за десетките получени недоволства по проблема , заявявайки:

„ От Община Бургас още веднъж призоваваме държавното сдружение да довърши плана, който извършва там, като възвърне разрушените улични настилки. От доста месеци жителите на комплекса дишат прахуляк и чупят колите си в невъзстановената улична мрежа. Крайно време е работата да бъде довършена и то качествено! “, безапелационни са от локалната администрация, уточнявайки пред Искра.бг , че това касае и двата ремонта в комплекса .

Продължават ремонтите в историческия център на Бургас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР