Община Берковица обяви 5-ото издание на Националната литературна награда Йордан

...
Община Берковица обяви 5-ото издание на Националната литературна награда Йордан
Коментари Харесай

Община Берковица ще даде литературната награда Йордан Радичков за 5-и път

Община Берковица разгласи 5-ото издание на Националната литературна премия " Йордан Радичков ".
Тя е учредена на 20 декември 2019 година с решение на общинския съвет. Конкурсът се провежда от общината и е с присъединяване на Министерството на културата.
По статут състезанието е народен и годишен. Наградите се връчват в Берковица на рождения ден на писателя – 24 октомври и са съпроводени с културна стратегия.
В състезанието могат да вземат участие всички български създатели (без възрастови ограничения), издали алманах с разкази през 2023-2024 година (месец юли). Допускат се единствено български създатели с една книга – алманах с разкази, не се преглеждат преиздадени остарели сборници или сборници със събрано или определено. Жанрови отклонения от описа не се правят оценка, като изключение се позволяват новели. Изпратените книги не се връщат – те се дават на библиотека „ Йордан Радичков “ – Берковица.
Желаещите създатели или издателства да вземат участие в състезанието следва да изпратят 5 книги (сборник с разкази), къса креативна биография на книжен притежател, телефон и имейл за контакт с създателя на адрес: гр. Берковица, площад „ Йордан Радичков “ 4, Общинска администрация, „ За състезанието “ в период до 31 юли.
Носителят на НЛН „ Йордан Радичков “ се излъчва от петчленно авторитетно жури, формирано от литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков и имат необятен взор върху актуалната българска литература. 
В журито взе участие представител на Община Берковица и на Министерството на културата.
Две седмици преди награждаването журито афишира къс лист с номинираните създатели и сборници (до 10 книги). Отличените писатели сe канят на церемонията по награждаването.
По преценка на журито могат да бъдат дадени спомагателни, специфични или съпътстващи награди.
Лауреатът получава парична награда в размер на 1500 лв., диплом от община Берковица и статуетка, направена от скулптора Емил Попов. Втората премия е картина на локален художник и диплом, а третата - пълен комплект събрани съчинения в 12 тома, побиращ в себе си цялото литературно творчество на Йордан Радичков и диплом.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР