Обръщам се към вас във връзка с важно решение, което

...
Обръщам се към вас във връзка с важно решение, което
Коментари Харесай

Дами и господа министри, не се унижавайте! -

Обръщам се към вас по отношение на значимо решение, което ви следва да вземете. Повод за зародилата у мен паника е вероятността то да е кардинално неправилно, като има дълготрайни отрицателни последствия за нашата страна. Тя се породи при запознаване с поредност изказване на някои от вас, в които изразявате подготвеност да влезете в договаряния с досегашния снабдител на природен газ за нашата страна – " Газпром ", компания намираща се под контрола на сегашната държавна власт в Руската федерация. Аргументът, който изтъквате за сходно деяние, е стопански и се свежда до упованието, че в тези диалози ще съумеете да постигнете по-ниска цена на тази стока от борсовата. По мотив на тази допустима Ваша самодейност си разрешавам да ви дам една рекомендация – не я предприемайте. Няма да се спирам в детайли върху очевидния икономически контрааргумент – този контрагент потвърди освен това неведнъж, че на него не може да се разчита. Като некоректен сътрудник той едностранно се опита да промени настоящия търговски контракт, подписан с българска държавна компания, като липсват гаранции, че няма да стори същото и отсега нататък.

Главното съображение за моето предложение обаче е от ценностен темперамент. То стъпва върху отчитане на събитието, че през днешния ден се води война не просто за отстояване на независимостта и териториалната целокупност на една другарска нам страна – Украйна. Атакувана е една от главните полезности на цивилизацията, към която ние принадлежим: свободата. В тази необявена война нашата страна е въвлечена непредпазливо – никой български жител не я е желал. Ала тя е реалност и българската страна към този момент е избрала да се включи в нея на страната на „ свободния свят ”. И таман като такава тя бе избрана като неприятелска страна и е нападана в продължение на години с разнообразни средства от нападателния режим на сегашния съветски президент Владимир Путин. Сред употребяваните от нашия неприятел оръжия е и доставката на природен газ. Именно в тази вероятност считам, че следва да се преглежда вероятно влизане в договаряния с актуалната власт в Руската федерация.

Съветът ми е подбуден от желанието да ви предпазя от осъществяване на неточност, която би могла да има негативно въздействие върху репутацията на нашата страна. За да не предизвиквате неразбиране и породите пренебрежение в нашите съдружници е добре отрано да се откажете от всевъзможни планове за влизане в сговор с един режим, който се намира в положение на засилваща се изолираност от интернационалната демократична общественост. Надявам се, че към момента не сте изгубили възприятието си на взаимност към страдащите от нашествието, съхранили сте здравия си разсъдък, подготвени сте да деянията преданост към нашите сътрудници от Европейски Съюз и НАТО и най-важното – в положение сте вярно да определите стратегическия народен интерес в тази обстановка, а той е да запазим принадлежността на нашата страна към цивилизацията, учредена върху полезностите на хуманизма и мира.

Ако въпреки всичко решите да се поддадете на шантажа, унижите се да отправяте молби и капитулирате пред потвърдения нарушител на интернационалното право и всеобщ палач, то не ви чака нищо друго с изключение на срам. След сходен неприличен акт няма да се ползвате както с уважението на българските жители, по този начин и ще загубите самоуважението към себе си. Защото единствените скъпи и невъзстановими богатства в човешкия живот са достойнството и достолепието. В тяхно име е възможно да се заплати цената на краткотрайните неудобства, на по-високите финансови разноски, на краткотрайните материални ограничения и даже жертви, които съм уверен, че болшинството от българските жители е готово да одобри в името на горепосочените безконечни духовни полезности.

Добрин Тодоров, учител по философия

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР