Областният управител на Сливен Чавдар Божурски откри кръгла маса Литературният

...
Областният управител на Сливен Чавдар Божурски откри кръгла маса Литературният
Коментари Харесай

Областният управител Чавдар Божурски откри кръгла маса в рамките на Националния фестивал на детската книга

Областният шеф на Сливен Чавдар Божурски откри кръгла маса „ Литературният воин на актуалната детска и юношеска литература - трансформации и послания “. Проявата е част от XXVI-ия Национален фестивал на детската книга.

Кръглата маса се организира в Регионална библиотека „ Сава Доброплодни “. Тя събра експерти, тясно свързани с книгите, от България и чужбина.

Областният шеф се обърна с одобрение към участниците. В него той акцентира огромното значение на четенето и книгите, изключително в детско-юношеска възраст.

„ Въпреки бързото развиване на технологиите, книгите си остават значим източник на знание. Децата ни, които четат книги, в никакъв случай не скучаят, тъй като те ги вкарват в един друг свят на герои, на които да подражават, и с образци, които да следват. Всички ние знаем, че книгите, които сме прочели като деца и юноши, са оставили отпечатък в целия ни умишлен живот, определяли са нашето държание и дейности. Децата, които през днешния ден четат вашите книги, след години ще са хората, които ще дефинират в какъв свят ще живеем. От нас, възрастните, зависи да създадем привички на децата да четат. А от вас – създателите, издателите, редакторите, и всички експерти, ангажирани в този развой – да им дадете книги и герои, които да следват “,каза Чавдар Божурски.

Директорът на Регионалната библиотека Росица Петрова благодари на регионалния шеф и показа, че той за повторно открива научния конгрес.

По-рано денем Чавдар Божурски взе участие в формалното разкриване на Фестивала на детската книга. Сред гостите бяха още народните представители Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-кметът Пепа Чиликова, ръководителят на общинския съвет Димитър Митев, учители и възпитаници.

Националният фестивал на детската книга се организира от 8 до 10 май в Сливен. Форумът се реализира с поддръжката на Министерството на културата, Областна администрация – Сливен, Изпълнителна организация за българите в чужбина, Община Сливен, Общински съвет – Сливен, и други институции.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР