Обикновено, когато говорим за Мойсеевия завет, имаме предвид Десетте божи

...
Обикновено, когато говорим за Мойсеевия завет, имаме предвид Десетте божи
Коментари Харесай

Мойсеевия завет

Обикновено, когато приказваме за Мойсеевия завет, имаме поради Десетте божи заповеди. Това е неточност, тъй като Мойсеевият закон съдържа доста повече заповеди. Той всъщност е цялостен кодекс от закони с 613 правила, заповеди или забрани.

На иврит законът се назовава Тора, термин, който значи право, само че и преподаване.

Съдържанието на Тората е обещано в петте книги на Мойсей. Но терминът Тора се употребява и за означаване на целия Стар Завет.

Мойсеевият завет заема огромна част от Стария завет и е от жизненоважно значение за античните евреи. От него обаче всеки християнин може да научи доста неща за вярата. Ето най-важните заръки от Мойсеевия завет.

- Мойсеевият закон разкрива Божията святост. Законът на Бог е напълно създание. С този закон се дефинира понятието грях и неговата природа. При дефинирането на прегрешението и определянето на божествения стандарт, Законът падсказва, че хората имат потребност от Спасител;

- Мойсеевият закон удостоверява нашата потребност да бъдем отделени от прегрешението и това е задача на Бога;

- С този закон разбираме, че Божият проект се разпростира в еволюционен и напредничав смисъл. Поемайки проклятието на Закона върху себе си, Божият наследник поставя завършек на проклятието и открива Новия Завет;

- Заветът на Мойсей разяснява двете съществени заповеди на Бог. Всичко в Закона може да се сведе до две команди - бит своя Бог с цялото си сърце и бит близък си като себе си;

 Мойсеевия закон

- Мойсеевият закон предсказва, че Бог няма да изостави своите деца и това е огромната вяра на хората;

- Мойсей със закона си основава визия за правилото на сеитбата и жътвата, който следваме и през днешния ден. Човекът ще жъне това, което посее, и това е закон, който още веднъж се повтаря и в Новия завет;

- Този закон показва цената на ходатайството, което съществува сред Бога и индивида. Имаме потребност от медиатор и Бог е този, който избира медиатора.

Мойсеевият закон демонстрира ефикасността на заместващата жертва. Той графично изобразява Божието условие за кръвта на почтена жертва, която да изкупи греховете на отговорните. Всяко агне, принесено според старозаветния закон, е асоциация на Божия Агнец и теговата жертва на кръста.

Християните през днешния ден могат да се възползват доста от проучването на Мойсеевия закон. Ние разбираме, че Законът не е предопределен за Църквата, а за хората, и те са виновни да боравят вярно със словото на истината. Правилно свестен, Законът остава преподавател на християните, с цел да ги води към Божия наследник.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР