Обикновено хонорарът на планинските водачи у нас варира от 120

...
Обикновено хонорарът на планинските водачи у нас варира от 120
Коментари Харесай

Бизнес! Колко изкарва един планински водач

Обикновено хонорарът на планинските водачи у нас варира от 120 до 350 лева дневно. Заплащането зависи главно от типа и продължителността на тура, а също и от равнището на подготовка на лидера.

Често то може да бъде по-ниско поради понижаващите се цени на туристическите услуги или потреблението на нелицензирани планински водачи от някои организации, при по-специализирани преходи пък хонорарът може да надвиши 350 лева

Това оповестиха за „ Монитор ” от „ Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България ”.

Двете съществени квалификации са планински и алпийски лидер, по думите на ръководителя на асоциацията Любомир Попйорданов. 

Всяка от тях дава правото за водене на групи в тъкмо избрани терени, разказани в закона и наредбата за практикуване на специалността. Освен това има лидер с велосипед, а също и ски лидер. Всеки туристически преход може да бъде привързан с спомагателни специфики, като наблюдение на животни, растителен свят, геоложки особености на планините, кулинарно преживяване или изкуство.

„ Работата на лидера към момента не е заслужено оценена. И повода за това е неналичието на задоволителна осведоменост в обществото за значимостта на специалността, незадоволителната планинарска просвета и платформи в обществената мрежа ”, разяснява той.

Като добави, че България притегля и задгранични туристи, предпочитащи водачите да приказват техния роден език, което изисква спомагателна и характерна подготовка.

„ От асоциацията държим на високото равнище на образование, само че за жалост и в тази област страната демонстрира липса на потенциал за надзор и метод към всички, предлагащи курсове за планински водачи. Това води до дипломирането на гидове с незадоволително добра подготовка, което е и причина за произшествия в планината ”, установи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР