Обединени и с общи усилия можем да преодолеем предизвикателствата пред

...
Обединени и с общи усилия можем да преодолеем предизвикателствата пред
Коментари Харесай

Стартъпите на жени предприемачи привличат едва 1.8% от инвестициите в Европа

" Обединени и с общи старания можем да преодолеем провокациите пред дамите бизнесмени и да осигурим равни благоприятни условия в областта на рисковия капитал, предприемачеството и технологиите. " С тези думи еврокомисарят по " Иновациите и младежта " Мария Габриел завърши срещата на организацията European Women in VC в София, където се показаха данни за ролята, или по-скоро неналичието на такава, на дамите бизнесмени в стартъп екосистемата в Европа.

European Women in VC е общественост от над 1000 дами - старши вложители на рисков капитал от Европа. Докладът на организацията акцентира половото неравноправие в бранша. Европейските дами - мениджъри на рисков капитал, имат достъп до по-малко капитал, по-малко дами са генерални и ръководещи сътрудници във фондовете, а ръководените от дами стартъпи набират по-малко от 2% от средствата, вложени в европейски компании, обобщава се в него.
Реклама
" Проучване на 303 европейски фонда за рисков капитал и надлежно 122 респондента на рисков капитал демонстрира, че 85% от генералните сътрудници във фондове за рисков капитал са мъже, а едвам 15% от тях са дами ", сочи още отчетът.

През 2021 година започващите компании, учредени напълно от дами, са събрали едвам 1.8% от общата стойност на вложенията в Европа. 9.3% са отишли в смесени екипи, до момента в който стартъпи, основани от мъже, са събрали 89% от всички вложения в блока. Междувременно общите вложения в европейски започващи компании са нарастнали със 136% до 100 милиарда евро. Това значи, че компании, ръководени от дами, притеглят 1.8 милиарда евро по отношение на ръководените от мъже бизнеси, които в същия интервал набират 89 милиарда евро. Ситуацията в България В българските фондове за рисков капитал има повече повече дами на управителни позиции - 27% по отношение на междинните за Европа 15%. Контрастът със прилежаща Румъния е голям - там дамите - сътрудници във VC фондовете, са 0. В България през 2021 година фирмите с женски създатели получават 5% от вложенията по отношение на 1.8% в Европа и 3% в Румъния. Бизнеси с смесен екип също набират 5% от средствата в България, като останалите 90% се вливат в ръководени напълно от мъже. В Румъния комбинираните екипи притеглят 18%, с което делът на водените от мъже стартъпи пада до 79%.
Свързани публикации Подкаст: Готови ли са българските компании за цифровата промяна и каква е ролята на ИТ консултантите 30 ноември 2022, 08:00 " Дронамикс " притегли 2.5 млн. евро от Европейската комисия 28 ноември 2022, 16:42 Над 244 млн. $ са вложени в български стартъпи през 2022 година 22 ноември 2022, 12:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мери Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР