Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните

...
Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните
Коментари Харесай

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Нямам желание да предлагам нов претендент за министър на външните работи, сподели служебният министър председател Димитър Главчев в изявление за  Българската национална телевизия.  Даниел Митов беше моят претендент, не беше публикуван декрет, тъй че няма различен претендент, добави Главчев. " Това не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги изваждам от ръкава си. Съжалявам доста, само че нямам, Даниел Митов беше моята кандидатура. Той реши да се съобрази с президента, посочи и за какво се отдръпва ", сподели още служебният министър председател. 
 
Даниел Митов отдръпна през днешния ден пред премиера Димитър Главчев номинацията си за длъжностен министър на външните работи. Преди дни служебният министър председател Димитър Главчев предложи Даниел Митов да заеме поста на Стефан Димитров във външното министерство. По-рано през днешния ден Главчев отиде при президента Румен Радев  във връзка с предложенията си за промени в служебния кабинет. Главчев изясни на излизане от президентството, че досега, до който президентът не издаде декрет, старите министри извършват отговорностите си.
 
Ако беше публикуван декрет, за българската външна политика отговорност щях да нося аз, а сега – който не е издал декрет, той би трябвало да носи отговорност, разяснява Димитър Главчев. Той изясни и за какво желае Стефан Димитров да бъде заменен като министър на външните работи. " Имаше поредност от събития, главното беше в събота против неделя, когато Иран реализира нападението с дронове и ракети против Израел. Звъннах по телефона на всички, които имат отношение към координацията на дейностите в България, с цел да може да се погрижим за живота и здравето на българи, които биха се почувствали застрашени. Още денем се чух с транспортния министър, с цел да може да бъде изпратен държавния аероплан, чух се с шефа на Ситуационния център на външното министерство, със службите. Въздушното пространство беше затворено с изключение на в Израел, и в прилежащите страни, взехме решение сутринта в 07:00 ч. да създадем заседание, с цел да предприемем нужните дейности. През цялото това време по никакъв метод не можах да осъществя връзка с министър Димитров. Смятам, че това е много дълъг интервал, в който да не осъществяваш връзка, с който и да е министър. Но в случай че в такава изключителна обстановка не можеш да се свържеш – това към този момент е неприемливо ", изясни Димитър Главчев.
 
Дадох характерност на държавното управление си като политически уравновесено, което значи, че би трябвало да има представители от разнообразни политически партии, сподели Димитър Главчев. Той означи, че е мъчно да се намерят хора, които не са политически обвързани, за всичките постове на служебни министри. Не е елементарно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този интервал, в който трябваше да показва кабинет. Мисля, че значително съм се справил, сподели Главчев за кандидатурата на Даниел Митов. Според премиера няма рецесия в кабинета поради името на Стефан Димитров, защото той се употребява с доверието на президента Румен Радев.
 
Служебният министър председател Димитър Главчев разяснява и предлагането за промяна на министъра на земеделието, като уточни, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне, а също така министър председателят не бил задоволен и от темпа на работата му, в случай, че е бил министър и в постоянния кабинет. 
 
За подготовката за изборите на 9 юни служебният министър председател означи, че има всички предпоставки за осъществяване на почтени избори, каквато е главната цел на служебното държавно управление. Премиерът напомни, че е провел среща с управлението на ЦИК в Министерския съвет. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР